Skip navigation

Debat: Hvorfor er LGBT+-personer udelukket fra gratis HPV-vaccination?

Transpersoner og mænd, der har sex med mænd, kan ikke få gratis HPV-vaccination. Gruppen har ellers 30-40 gange højere risiko for at udvikle typer af HPV-relateret kræft. AIDS-Fondet og Kræftens Bekæmpelse vil have gratis vaccination på finansloven

Det er urimeligt, at LGBT+-personer ikke som en selvfølgelighed bliver tilbudt en vaccine. Foto: Colourbox

Debatindlæg af Thomas Hübertz, forebyggelseschef, AIDS-Fondet og Mette Lolk Hanak, Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse, bragt i Sundhedsmonitor den 17. august 2022.

AIDS-Fondet og Kræftens Bekæmpelse har i tre år kæmpet for gratis HPV-vaccination til transpersoner og mænd, der har sex med mænd, så de er beskyttet mod HPV-relateret kræft. Uden resultat. Pengene burde ellers for længst være fundet på finansloven.

HPV-vaccinen er den eneste vaccine, vi har mod kræft. Langt de fleste drenge og piger bliver vaccineret som en del af børnevaccinationsprogrammet, når de fylder 12 år. Og udover at beskytte mod kræft har vaccinen også betydet et kraftigt fald i antallet, der døjer med kønsvorter. Men det er ikke alle, der har muligheden for at få den gratis.

Siden årsskiftet har det ikke været muligt for transpersoner og mænd, der har sex med mænd, op til 26 år at blive gratis HPV-vaccineret
Thomas Hübertz, forebyggelseschef, AIDS-Fondet og Mette Lolk Hanak, Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Gruppen af transpersoner og mænd, der har sex med mænd, var med i en særlig catch-up ordning, hvor de gratis blev tilbudt vaccinen, fordi de har 30 til 40 gange større risiko for at udvikle HPV-relateret analkræft. Men siden årsskiftet har det ikke været muligt for transpersoner og mænd, der har sex med mænd, op til 26 år at blive gratis HPV-vaccineret. De samme gælder gruppen af drenge fra 15 til 17 år.

I AIDS-Fondet og Kræftens Bekæmpelse mener vi, det er urimeligt.

Det er urimeligt, at LGBT+-personer, der på grund af deres seksualitet har en højere risiko for at få HPV-relateret kræft, ikke som en selvfølgelighed bliver tilbudt en vaccine, der markant kan nedsætte den risiko. Og der er social ulighed mellem dem, der har råd til at betale for den dyre vaccine og dem, der ikke har.

Læs mere om HPV og mænd på Cancer.dk:

HPV og mænd

Billigere at forebygge
Den manglende beskyttelse af de ældste drenge og LGBT+-personer har ikke bare konsekvenser for den, der er så uheldig at blive ramt af kræft. Den koster også samfundet penge. Sundhedsstyrelsen har allerede i 2017 anbefalet at vaccinere mænd, der har sex med mænd, da det vil være langt billigere at forebygge med HPV-vaccination end at skulle behandle de personer, der vil få kræft som følge af HPV.

Lad os håber, at politikerne gør noget ved den åbenlyse ulighed, når det gælder HPV-vaccination, og finder penge i finansloven
Thomas Hübertz, forebyggelseschef, AIDS-Fondet og Mette Lolk Hanak, Forebyggelseschef, Kræftens Bekæmpelse

Prisen for at vaccinere mænd, der har sex med mænd op til 26 år og transpersoner er cirka 15 millioner kroner over de næste tre år. At vaccinere de 15 til 17 årige drenge, der ikke få vaccinen gratis i børnevaccinationsprogrammet vil koste mellem 20 og 45 millioner alt efter hvor mange, der takker ja til tilbuddet.

Det er dermed en udgift i en afgrænset periode, som har en klar udløbsdato, da de nye årgange af drenge får tilbudt vaccinen som 12-årige i børnevaccinationsprogrammet.

Her i Pride-ugen er manges øjne rettet mod LGBT+-miljøet og lige rettigheder. Forhåbentligt giver det anledning til, at politikerne gør noget ved den åbenlyse ulighed, når det gælder HPV-vaccination, og finder penge i finansloven for 2023.

For vores drenge og unge mænds skyld og for at sikre, at vi har et sundhedssystem for alle – uanset seksuel identitet.

Læs debatindlægget i Sundhedsmonitor