Skip navigation

Kæmpe succes: Forældre trygge ved HPV-vaccination

Langt de fleste forældre vil sige ja til, at deres børn vaccineres mod HPV. Det viser nye tal fra Epinion. Information og dialog har igen givet forældre tillid til HPV-vaccination efter et stort fald i tilslutningen.

Information og viden har igen givet forældre tillid til HPV-vaccinen. Foto: Tomas Bertelsen

Tilliden til HPV-vaccination er tårnhøj. Ni ud af ti forældre til piger er sikre på, at deres datter skal vaccineres mod HPV. Det samme gælder otte ud af ti drengeforældre. Det viser en ny rundspørge fra Epinion for Kræftens Bekæmpelse.

- Det er rigtig vigtigt, at forældre igen føler sig trygge ved at deres børn bliver HPV-vaccineret og føler, at de har den viden de har brug for, for at kunne træffe beslutningen, fortæller Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.  

For seks år siden var kun knap halvdelen af forældre til piger sikre på, at deres datter skulle vaccineres.

Den høje tillid afspejler sig heldigvis i, hvor mange der får vaccineret deres børn. Indsatsens målsætning er nået, og det betyder, at rigtig mange i fremtiden vil undgå at udvikle en alvorlig kræftsygdom
Janne Bigaard, projektchef i Kræftens Bekæmpelse

HPV-vaccination tilbydes gratis til drenge og piger, når de fylder 12 år og beskytter mod livmoderhalskræft, analkræft, kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer samt kønsvorter.

Tårnhøj tilslutning
Siden 2017 har Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen arbejdet for at udbrede viden om HPV-vaccination og øge tilslutningen. Informationsindsatsen ’Stop HPV – bliv vaccineret’ blev lanceret i kølvandet på en del kritisk omtale og ukorrekt information om alvorlige bivirkninger af vaccinen.

Arbejdet med at give viden til forældre har været en kæmpe succes. Inden informationsindsatsen blev kun omkring 30 pct. af piger færdigvaccineret. I dag er det 80 pct.

- Den høje tillid afspejler sig heldigvis i, hvor mange der får vaccineret deres børn. Indsatsens målsætning er nået, og det betyder, at rigtig mange i fremtiden vil undgå at udvikle en alvorlig kræftsygdom, fortæller Janne Bigaard.

Blandt drengene er tilslutningen også høj. De første drenge, der fik tilbuddet om gratis HPV-vaccination er nu fyldt 13 år, og 89 pct. af dem har fået første stik.

På baggrund af den høje tilslutning udfases informationsindsatsen ’Stop HPV – bliv vaccineret’. Spørgsmål om HPV-vaccination kan fortsat rettes til HPV-linjen på telefon 80 40 10 00.