Kræftens Bekæmpelse udgiver podcast om børn og sorg
Ny podcasts-serie fra Kræftens Bekæmpelse hjælper voksne til at tage den svære snak med børn, der oplever alvorlig sygdom hos en forælder eller mister mor eller far.
Hvordan fortæller jeg mine børn, at jeg har fået kræft? Min datter trives ikke, efter jeg blev syg – hvad kan jeg gøre? Faren til en dreng i den klasse, jeg er klasselærer for, er uhelbredeligt syg – hvordan hjælper jeg bedst min elev i den forfærdelige situation?
Spørgsmålene er mange og tunge, når vi bliver konfronteret med et barn, hvis mor eller far er alvorligt syg af en livstruende sygdom. Hvad enten vi er forældre, familie, venner, lærere eller pædagoger, er det ikke nemt at tage hul på den svære samtale, når vi møder et barn, som er blevet pårørende.
Hvert år oplever 35.000 børn herhjemme, at deres far eller mor bliver indlagt med alvorlig sygdom. Årligt mister 1.700 børn en forælder.
Virkelighed aldrig værre end fantasi
Nu udgiver Kræftens Bekæmpelse podcastserien ”OMSORG for børn”, der skal gøre det lidt nemmere at tage den svære snak. I ti afsnit stiller lytterne spørgsmål til to eksperter, der sammen med radiovært Morten Resen giver gode råd til, hvordan man hjælper børn med sorg og bekymringer.
- Rigtig mange forældre og andre, der møder et barn i sorg eller krise, ved ikke, hvad de skal sige, eller hvordan de kan hjælpe barnet. Nogle lader helt være med at sige noget af frygt for at gøre barnet ked af det. Men barnet er allerede ked af det. Og virkeligheden er næsten aldrig værre end børnenes forestillinger. Derfor er det vigtigt, at familiemedlemmer og professionelle ved, hvordan de kan tale med barnet om sygdom og død, siger Per Bøge, børne- og ungechef i Kræftens Bekæmpelse og fast ekspert i podcasten.
Der mangler hjælp til børn som pårørende
Podcasten skal hjælpe voksne omkring de berørte børn til at tage de svære samtaler, så børnene ikke står alene med tankerne.
- Desværre er der ikke noget sikkerhedsnet, der folder sig ud under et barn, når mor eller far bliver syg. Der mangler rådgivning til forældrene, lærere og pædagoger i, hvordan de taler med barnet om det, der sker. Og der mangler i høj grad tilbud om samtale- og sorggrupper, hvor børnene møder andre børn i samme situation og voksne, der kan støtte dem, siger Per Bøge.
Han håber, at podcasten kan sætte fokus på behovet for hjælp, så man fra politisk side sikrer støtte til børn, der er blevet pårørende.
Læs også: 'Jeg var nok mere bange, end jeg troede'
Gode råd fra eksperter
Første afsnit udkommer onsdag den 4. maj. Her møder lytterne Anette, der er kræftfri efter brystkræft, men hvis sygdom har haft store konsekvenser for familien. Anette er mere træt og har mindre overskud, og hendes piger savner deres ’gamle’ mor. Men hvordan forklarer man sine børn, at den gamle mor ikke kommer tilbage?
Det får Anette gode råd til af Per Bøge og familie-og psykoterapeut Charlotte Valgaard Jørgensen, der er leder af Kræftens Bekæmpelses rådgivning i Næstved. I de kommende afsnit møder lytterne bl.a. Camilla, der er uhelbredeligt syg af kræft og mor til Villum på fire år og skolelæreren Karina, der savner hjælp til at støtte de elever, der oplever sygdom eller død i familien.