Skip navigation

Lungehindekræft: Ny behandling godkendt

Medicinrådet har vedtaget at anbefale en ny type behandling til en gruppe af mennesker med lungehindekræft. Kræftens Bekæmpelse glæder sig over beslutningen.

Adm. Direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker. Foto: Tomas Bertelsen

Medicinrådet har på et rådsmøde onsdag 23. marts besluttet at anbefale en ny type behandling til visse patienter med lungehindekræft.

Der er tale om præparatet nivolumab (Opdivo) som i kombination med ipilimumab (Yervoy) nu anbefalestil en gruppe af uhelbredeligt syge patienter med lungehindekræft, hvor en operation ikke er mulig, og hvor kemoterapi ikke har stor effekt.

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, Jesper Fisker, glæder sig over Medicinrådets afgørelse. 

- Det er rigtig gode nyheder, at sundhedsvæsenet fremadrettet kan yde langt bedre hjælp til nogle af de mest sårbare kræftpatienter. Patientgruppen, som den nye behandling kan hjælpe, har i dag meget dårlige fremtidsudsigter og ringe behandlingsmuligheder. Den nye behandling vil være livsforlængende for dem. De vil få næsten et år mere med deres kære, siger Jesper Fisker.

Læs afgørelsen i sin helhed på Medicinrådets hjemmeside. 

Behandling kan fordoble levetiden
Patienter med lungehindekræft kan deles op i to grupper. Den ene gruppe (med ikke-epiteloid lungehindekræft) vil ifølge studier kunne få fordoblet den gennemsnitlige levetid med den nye behandling. Den anden gruppe (med epiteloid lungehindekræft) vil kun opleve begrænset effekt. Medicinrådet har besluttet at anbefale behandlingen til patienterne med ikke-epiteloid lungehindekræft.

Studier viser, at behandlingen med Nivolumab forlænger levetiden for patienter med ikke-epiteloid lungehindekræft med 9,3 måneder. En højere andel af patienterne vil desuden leve mere end tre år længere, end de gør med den nuværende standardbehandling. Det estimeres, at der årligt vil være 18 ikke-epiteloid patienter, som kunne have gavn af behandlingen.    

Både Nivolumab og ipilimumab er immunterapi, som Medicinrådet allerede har anbefalet som behandling til modermærkekræft med spredning, nyrekræft og kræft i blære/urinveje.