Spring navigation over

Debat: Nej, Philip Morris - I er ikke en del af løsningen

Når der diskuteres folkesundhed og tobaksforebyggelse, er tobaksindustrien bare ikke velkomne.

Tobaksproducenter ikke en del af løsningen på vor tids største folkesundhedsproblem. Det er nemlig dem, som har skabt det. Foto: Tomas Bertelsen

Debatindlæg af Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse; Helle Terkelsen Maindal, forperson i Dansk Selskab for Folkesundhed og Anne Brandt, direktør i Lungeforeningen, bragt i Politiken den 6. oktober 2022.

I Politikens Kronik den 26. september argumenterer repræsentanter fra tobaksproducenten Philip Morris for, at cigaretter skal afskaffes. Fin idé, for hvert fjerde dødsfald i Danmark skyldes tobak.

Det lyder umiddelbart mystisk, at to højtstående chefer fra tobaksindustrien vil af med den vare, de selv er med til at producere og markedsføre, og som finansierer deres løn. Men det er ikke spor mystisk. Kronikken er fra start til slut et forsøg på at promovere tobaksgigantens øvrige vareportefølje, nemlig røgfri tobaks- og nikotinprodukter. Så det er ikke mystisk. Det er usmageligt.

Vi undrer os over, at Politiken lægger spalter til en kommerciel aktørs pinlige forsøg på ’health-washing’ og markedsføring af egne produkter. Os bekendt er det ikke en tradition, at man i Kronikken giver plads til PR for dem, der har økonomiske interesser i en sag. Men så fik Philip Morris da lige for 2.000 anslag gratis reklame. Sådan noget plejer ellers at sortere under annonceafdelingen.

Man løser ikke et folkesundhedsproblem ved at skabe et nyt. Nikotin er ikke harmløst, selv om det er mindre skadeligt end røgtobak
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse m.fl.

Der er færre, der ryger, og de politiske vinde blæser mod mere og mere regulering. Det er ikke længere stuerent at investere i tobak, ligesom ingen gider eje aktier i klyngebomber eller fossile brændstoffer fra udemokratiske oliestater. Tobaksindustrien har lugtet lunten. Deres alternative produkter er et desperat forsøg på at overleve.

Når man sammenligne med cigaretter, er det ret nemt at komme op med et produkt, der er mindre skadeligt. Derfor giver det ikke mening at sammenligne. Man løser ikke et folkesundhedsproblem ved at skabe et nyt. Nikotin er ikke harmløst, selv om det er mindre skadeligt end røgtobak. At Philip Morris prøver at sugar-coate deres salgsfremstød ind i omsorg for vores helbred er lige så troværdigt, som hvis Danske Slagtermestre begyndte at opfordre os alle til at blive veganere.

Tobaksindustriens hyldest af egne nikotinprodukter bygger på den præmis, at summen af laster er konstant. Hvis ikke man ryger, så gør man noget andet. Men der er altså ikke nogen af os, der er født med et behov for nikotin. Det er et behov skabt af kommercielle interesser, og industrien klasker sig på lårene, hver gang endnu et menneske bliver afhængigt. Oftest meget unge mennesker, hvis hjerner er særligt sårbare over for nikotin.

Jo mere man læser af Kronikken, desto tydeligere bliver det, hvor rædselsvækkende et produkt, cigaretter er. ’Største trussel mod folkesundheden’, ’halvdelen af brugerne dør’, ’cigaretter er særdeles farlige’. Undskyld, hvorfor i alverden er det så lige, at de så bliver ved med at sælge skidtet? Hvordan kan de forsøge at fremstille sig selv som bekymrede for sundheden, når de samtidig tjener penge på et dødeligt produkt?

Hvordan kan tobaksindustrien forsøge at fremstille sig selv som bekymrede for sundheden, når de samtidig tjener penge på et dødeligt produkt?
Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse m.fl.

Hvis tobaksbranchen mener, at de har noget på hylden, der kan bruges som hjælp til rygestop, så få det da godkendt til det formål. Der er allerede godkendte rygestopprodukter på markedet. Vi mener ikke, at verden har brug for mere tobak og nikotin. Tværtimod. Men de kan da give det et skud, hvis deres produkter er så gode til rygestop, som de siger.

Hos Philip Morris er man små-fornærmet over ikke at være inviteret med til konferencen ’Folkesundhedsdage 2022’. For vil man virkelig vil reducere rygning, bør man efter deres mening gå i dialog med tobaks- og nikotinbranchen, for hvem ved mere om rygning. Øh, nej – man inviterer heller ikke National Rifle Association med til forhandlinger om at stramme den amerikanske våbenlov.

Dansk Selskab for Folkesundhed, som arrangerer de årlige Folkesundhedsdage, følger Verdenssundhedsorganisationen WHO’s rammekonvention om tobakskontrol. Heri ligger en klar anbefaling om, at tobaksindustrien ikke skal have indflydelse på sundhedspolitik. Denne rammekonvention har Danmark tilsluttet sig. Tobaksindustrien har, med deres helbredsfjendtlige metoder gennem årtier, frataget sig selv muligheden for at deltage i demokratisk debat om folkesundhed.

Hvis du stadig er usikker på, om tobaksindustrien vil dig det godt, så forestil dig Løvens Hule:

- Hej Løver! Jeg har et livsfarligt produkt, der slår hver anden bruger ihjel. Derfor har jeg opfundet et nyt og mindre farligt produkt, som jeg vil have dem til at skifte over til.

Så vil Jesper Buch spørge:

- Men hvad så, når alle dem, der er gået over til dit nye produkt, er døde, og du ikke ønsker, at nogen nye skal begynde at bruge dine produkter – hvem er så dine kunder?

Dét er der et godt svar på, som vi aldrig hører fra tobaksindustrien: Dine børn. Tobaksindustrien kan ikke overleve, hvis der ikke kommer nye kunder i butikken. På den lange bane kan den ikke leve af, at rygerne skifter fra cigaretter til alternative produkter. Den har brug for at rekruttere nye generationer til afhængighed. Det behøver man ikke en kandidatgrad fra CBS for at regne ud.

Derfor er Christoffer og Claude fra Philip Morris ikke velkomne, når der bliver diskuteret folkesundhed og tobaksforebyggelse. Derfor går vi ikke i dialog med tobaksindustrien. Og derfor er tobaksproducenter ikke en del af løsningen på vor tids største folkesundhedsproblem. Det er nemlig dem, som har skabt det.