Skip navigation

Ny forskning sætter fokus på hjertesygdom efter lymfekræft

Kræftens Bekæmpelse har bevilget 550.000 kr. til kortlægning af lymfekræftpatienters senfølger og livskvalitet. Den ny viden skal blandt andet bruges til forbedret opfølgning af patienterne.

Modelfoto: Tomas Bertelsen

Behandlingen af lymfekræft er en succeshistorie. Der findes gode effektive behandlinger, og langt de fleste patienter overlever. Desværre giver behandlingerne også risiko for bivirkninger i form af alvorlig hjertesygdom mange år senere.

Det er baggrunden for et nyt forskningsprojekt, som ledes af Kristian Kragholm, der er læge ph.d. ved Aalborg Universitetshospital, og som har modtaget støtte fra Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske & Samfund.

- Vi ved, at behandlingen af lymfekæft kan give hjerteproblemer på længere sigt, men vi kender ikke det præcise omfang. De senere år er der sket en stor udvikling inden for både kemoterapi og strålebehandling, og med det nye forskningsprojekt ønsker vi at kortlægge, hvad det betyder for patienternes risiko for hjertebivirkninger efter behandling for lymfekræft, siger Kristian Kragholm.

Forskellige former for kemoterapi samt stråleterapi mod hjertet kan give en række forskellige hjertebivirkninger. Det er for eksempel nedsat pumpefunktion, stift hjerte, åreforkalkning og forsnævringer i hjertets kranspulsårer.

Kristian Kragholm fremhæver, at lymfekræft dækker over flere typer af sygdomme, og særligt når det gælder Hodgkin lymfom, er det ofte yngre patienter, der rammes.

- Det er patienter, som har et langt liv foran sig efter kræftbehandlingen, og derfor er det vigtigt at kende deres risiko for hjerteproblemer. Patienterne skal vide, at symptomer som åndenød eller smerter i brystet, kan være tegn på hjertesygdom på grund af kræftbehandlingen tidligere i deres liv, siger han.

Ud over kortlægningen af hjertesygdom efter behandling for lymfekræft vil Kristian Kragholm også undersøge patienternes livskvalitet. Således vil alle mennesker i Danmark, der har overlevet lymfekræft, blive inviteret til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse.

Nogle af patienterne vil desuden blive tilbudt at få undersøgt hjertet med en hjerte-ct-scanning. Her er formålet at undersøge, om man på den måde kan opdage hjerteproblemerne tidligt og dermed forebygge dem.

- Med den nye viden ønsker vi at kunne give et bud på, om vi skal følge op på patienterne på en anden måde, end vi gør i dag, og om der er nogle af kræftbehandlingerne, som vi skal være særligt opmærksomme på i forhold til patienternes risiko for hjertebivirkninger, siger Kristian Kragholm.

Læs om lymfekræft:

Lymfekræft