Skip navigation

Ny ungdomsserie stiller skarpt på rygestop og sorg

Filminstruktør Jonas Risvig står bag en ny serie om ungdommens op- og nedture, sorg og nikotinafhængighed. Serien er blevet til i tæt samarbejde med de unge selv, for kun på den måde undgår man løftede pegefingre og moralprædikener, forklarer instruktøren.

Se den hyperautentiske ungdomsserie, Zusa, instrueret af Jonas Risvig. Der skruer op for både humor, fest og gode oplevelser, men også giver plads til refleksion over dybere emner som nikotinafhængighed og sorg. Foto: Christian Torp

Hvordan håndterer man dyb sorg efter tabet af én, man holder af, og hvordan vrister man sig fri af nikotinafhængighed, hvis den først har bidt sig fast?
Det er bare nogle af udfordringerne, som karaktererne står overfor i den spritnye ungdomsserie Zusa, der er en forkortelse for zusammen (fællesskab på tysk).

Zusa giver et intimt indblik i livet i en 9. klasse, hvor eleverne står på tærsklen til voksenlivet og snart skal sige farvel til hinanden og skolens trygge rammer, når de spredes for alle vinde på forskellige ungdomsuddannelser, efterskoler og andre kroge i ungdomslivet.

Bag serien står filminstruktør Jonas Risvig, der er kendt for sine hyperautentiske ungdomsserier, og der er skruet op for både humor, fest og gode oplevelser, men også plads til refleksion over dybere emner. Kræftens Bekæmpelse har bidraget med viden om støtte til at komme ud af nikotinafhængighed og hvordan sorg kan håndteres.

Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde med Kræftens Bekæmpelse af flere omgange, og jeg har været enormt stolt af samarbejdet. Det giver så god energi at arbejde sammen, fordi vi er gode til så forskellige ting
Jonas Risvig, filminstruktør og skaber af Zusa

- Jeg har haft fornøjelsen af at arbejde med Kræftens Bekæmpelse af flere omgange, og jeg har været enormt stolt af samarbejdet. Det giver så god energi at arbejde sammen, fordi vi er gode til så forskellige ting, siger filminstruktør, Jonas Risvig.

’Ikke nemt at være ung’
Ifølge Jonas Risvig er det svært at blive klog på at være ung, og det er ikke altid så nemt, som de voksne tror. Derfor har det været nødvendigt at invitere de unge med helt ind i maskinrummet, når serierne skabes.

På den måde er serien fri for løftede pegefingre og moralprædikener. Skuespillerne går i det tøj, de normalt går i, de taler på den måde, de normalt gør og de lytter til det musik de ellers ville lytte til, forklarer instruktøren.

- Et samarbejde med Jonas Risvig er en oplagt mulighed for os til at fortælle om vores viden og tilbud, der hvor de unge i forvejen er. Vi håber at Zusa vil få unge til at tale sammen om, hvordan de tackler udfordringer i deres liv – eksempelvis sorg og nikotinafhængighed, siger Mette Lolk Hanak, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Zusa giver mod til rygestop
Danmark har verdensrekord i, hvor tidligt vores unge starter med at ryge – de er nemlig kun 16,4 år. Jonas Risvig, der er skaberen af Zusa, har aldrig selv røget, men kommer fra en familie, hvor der er blevet røget rigtig meget, og han har desværre haft kræft meget tæt inde på livet.

- Jeg har lyst til at hjælpe unge til stoppe med at ryge gennem serien og at give dem modet til at komme ud af afhængighed, siger filminstruktør Jonas Risvig, der fremadrettet gør sine serier røgfrie.

I serien følger vi Safi, der ryger og som undervejs beslutter at stoppe, både med hjælp fra daten Bertram, som selv er stoppet, og rygestop-appen: XHALE:

Download XHALE-appen via Google Play og App Store 

Spørg, hvordan det går, hvis nogen er kede af det
Sorg er også et emne i Zusa. En af hovedkaraktererne Ramona har mistet sin far til kræft. Hun føler sig alene, når hendes venner ikke spørger ind til, hvordan hun har det.

I serien gives nogle værktøjer til at sige, hvad man har brug for og vise vennerne at det er godt at spørge, hvordan det går, hvis nogen er kede af det.

Kræftens Bekæmpelse har med midler fra Sygeforsikringen ”danmark” udviklet et undervisningsforløb til de ældste elever i grundskolen sorg. Se forløbet med udvalgte scener fra Zusa, hvor Ramona og hendes venner taler om sorg:

Hjemmesiden læromsorg.dk