Skip navigation

Nye tal: Brystkræftpatienter venter for længe

Regionerne er ikke lige gode til at få opereret brystkræftpatienter til tiden, viser nye tal. Kræftens Bekæmpelse håber, at den kommende sundhedsreform vil gøre op med de urimelige forskelle.

Hvert år får ca. 4.700 kvinder i Danmark konstateret brystkræft. Arkivfoto: Tomas Bertelsen

Dit postnummer afgør, om du kan blive behandlet til tiden for brystkræft. Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen. Styrelsen har netop offentliggjort tal for fjerde kvartal 2021 for pakkeforløb for kræft. Tallene viser regionernes evne til at behandle brystkræftpatienter inden for den lægeligt begrundede maximale forløbstid på 27 dage. Der er desværre store geografiske forskelle.

Hvis du bor i Ringsted og får konstateret brystkræft, er der større risiko for, at du ikke kommer i behandling til tiden, end hvis du bor i Mariager.

I fjerde kvartal af 2021 var det kun 22 pct. af de kræftpakkeforløb, der resulterede i en operation, som blev gennemført i Region Sjælland inden for de lægeligt begrundede forløbstider. I Region Nordjylland blev hele 90 pct. af forløbene gennemført inden for tidsrammen.

- Problemerne for især brystkræftpatienterne har været kendt i årevis, og vi har råbt vagt i gevær lige så længe. Det giver mig lidt en deja-vu-oplevelse på den dårlige måde, og jeg er bekymret på kvindernes vegne, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Tid er afgørende for kræftoverlevelse. Der er en god grund til, at der er sat lægefagligt begrundede max tider på kræftpakkeforløbene, siger han.

Sådan var situationen i første halvår af 2021:

Alarmerende tal: Hver 3. brystkræftpatient venter stadig for længe på operation

Tid til handling

Folketinget har nu chancen for at gøre op med den geografiske ulighed. I denne uge præsenterede regeringen sit udspil til en sundhedsreform. Sundhedsvæsenet skal være mere robust, mener regeringen, der bl.a. vil stoppe personaleflugten fra sektoren og tiltrække mere sundhedspersonale.

- De regioner, der har svært ved at få kvinderne behandlet til tiden, har haft store udfordringer med personalemangel. Sandsynligvis vil andre regioner opleve noget lignende. Der bliver flere ældre og dermed flere kræftpatienter i fremtiden, og hvis der på landsplan er for få ansatte inden for kræftområdet, vil der fortsat opstå de her urimelige forskelle, siger Jesper Fisker. 

- Regionerne har givet hinanden håndslag på, at 90 pct. af kræftpatienterne skal behandles til tiden. Men uden nok medarbejdere på kræftområdet kan den flotte målsætning ikke føres ud i livet, konstaterer Jesper Fisker.

Brystkræftområdet har gennem flere år haft kapacitetsmæssige udfordringer ved screening, udredning og behandling. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har nedsat en task force for at løse de udfordringer, og det arbejde bidrager Kræftens Bekæmpelse til.

Link til Sundhedsdatastyrelsen: 

Monitorering af kræftområdet