Skip navigation

Vælgerne klar til 18-årsgrænse for køb af alkohol

Unge under 18 år skal ikke kunne købe alkohol. Det mener knap to ud af tre vælgere ifølge ny meningsmåling. Kræftens Bekæmpelse opfordrer politikerne til at bruge valgkampen til en debat om unges høje alkoholforbrug.

Bacardi Breezers, Mokaï og dåseøl skal ikke langes over disken til unge, der endnu ikke er fyldt 18 år. I hvert fald, hvis det står til 62 pct. af vælgerne. Kun 18 pct. er imod en 18-årsgrænse for køb af alkohol. Det viser en ny meningsmåling foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse blandt 2.682 repræsentativt udvalgte danskere.

Det glæder Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse:

- En 18-års aldersgrænse for køb af alkohol er et af de mest effektive værktøjer til at nedsætte unges sundhedsskadelige alkoholforbrug. Den massive opbakning i befolkningen er et vink med en vognstang til politikerne – jeg håber, de vil lytte.

Forhåbentlig får vi efter valget nogle politikere ind på Christiansborg, der har modet og ambitionerne til at give børn og unge mulighed for et sundt og langt liv
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Ungdomsdruk har store konsekvenser på både kort og lang sigt. I alt sendte alkohol over 1.700 unge på hospitalet i 2018, og hver måned er alkohol skyld i ét dødsfald blandt unge. På lang sigt øger alkohol risikoen for mere end 200 forskellige tilstande og sygdomme, herunder mindst syv kræftformer.

Opbakning på tværs af partier
På tværs af partier – dog undtaget  Liberal Alliance og Moderaterne – bakker et flertal af vælgere op om en 18-årsgrænse for køb af alkohol. Og i alle partierne er der blandt vælgerne markant flere tilhængere end modstandere af en 18-års aldersgrænse.

- Man må bare konstatere, at vælgerne nogle gange er mere modige end politikerne. Jeg håber, at man i partierne vil lytte til vælgerne og under valgkampen melde ud, om ambitionerne for en sundere alkoholkultur blandt unge kan matche vælgernes, siger Jesper Fisker.

I nogle af de største partiers vælgergrupper er opbakningen højere end gennemsnittet. Det gælder Socialdemokratiets vælgere, hvor opbakningen er 71 pct. og Det Konservative Folkeparti, hvor 66 pct. bakker op.

Ingen aftale om forebyggelse
Netop aldersgrænsen for køb af alkohol var til heftig debat i foråret i forbindelse med forhandlingerne om en sundhedsaftale.

Regeringen foreslog at sætte aldersgrænsen op til 18 år, men det lykkedes ikke partierne at nå til enighed. Det samme var tilfældet med regeringens forslag om at stoppe salg af tobak til personer født efter 2010, og der kom aldrig en fælles aftale om forebyggelse.

Det ærgrer Jesper Fisker:

- Forhåbentlig får vi efter valget nogle politikere ind på Christiansborg, der har modet og ambitionerne til at give børn og unge mulighed for et sundt og langt liv.