Skip navigation

Aggressive brystkræftceller bruger kolesterol for at vokse og sprede sig

Forskere viser nu, hvordan aggressive brystkræftceller bruger kolesterol for at vokse og sprede sig. Forskningen er udført ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning og beskriver samtidig for første gang den særlige metode kræftcellerne bruger til at optage fedtstoffet.

Særligt aggressive brystkræftceller optager kolesterol via metoden makropinocytose, hvor cellen nærmest spiser kolesterolen. Det viser ny forskning fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Modelfoto: Tomas Bertelsen.
Vi er spændte på at få flere resultater, for det åbner for helt ny viden om hvilke betydning fedt og kolesterol har for kræft og dermed en endnu bedre forståelse af kræft.
Tuula Kallunki, Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning

I en ny undersøgelse viser forskere, hvordan en særlig slags brystkræftceller kan optage kolesterol fra blodet og vævet omkring dem. I en række forsøg viser forskerne, at kolesterolet på den måde kan give kræftcellerne egenskaber, der kan hjælpe dem med at vokse og sprede sig i kroppen. 

Man ved allerede, at kolesterol spiller en vigtig rolle for både normale celler og kræftceller. Fedtstoffet indgår blandt andet i cellernes membran og er nødvendigt for at danne hormoner så som østrogen, som kan hjælpe kræftceller med at vokse. Men med den nye undersøgelse er det nu for første gang vist, at visse brystkræftceller aktivt optager større mængder kolesterol end normale celler, ligesom det for første gang er beskrevet, hvordan optagelsen af fedtstoffet sker. 

Kræftcellerne spiser simpelthen kolesterolet via en metode kendt som makropinocytose. Her bliver stoffer optaget over kræftcellernes membran og indkapslet i små kugler af membran, der bliver transporteret videre ind i cellen.

– De brystkræftceller vi har set på, har et særlig højt optag af kolesterol, og når fedtstoffet er spist, kan vi se, at de molekyler der transporterer kolesterolet længere ind i cellen, bliver aktiveret. Det viser os, at kolesterolet bliver indbygget i cellen og giver kræftcellerne nye egenskaber, siger gruppeleder Tuula Kallunki fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der har stået i spidsen for den nye forskning. 

Kolesterol måske vigtig for mange kræftformer

Forskningen viser, at når kolesterolet er optaget i kræftcellen, bliver det transporteret ind i cellernes lysosomer – små syrefyldte beholdere – via transportmolekylet NPC1. Her bliver en del af kolesterol-molekylet spaltet fra, og den nye form for kolesterol kan nu indbygges i kræftcellens membran. Her kan det give kræftcellen egenskaber, der fremmer dens vækst og evne til at sprede sig i kroppen. 

Brystkræftcellerne, som forskerne har studeret, har en ændring i genet ErbB2. Den gør kræftcellerne særligt aggressive og gør dem samtidig vanskelige at behandle, fordi de er modstandsdygtige over for de behandlinger, man ellers som standard bruger mod brystkræft. 

På trods af de nye resultater er det dog ikke nødvendigt at lægge flødeskumskagerne på hylden for at mindske mængden af kolesterol. Processen, som forskerne beskriver, er vigtig fordi den giver en større forståelse af, hvordan kræftceller fungerer. Kræft er imidlertid en kompleks sygdom, hvor mange ting spiller ind, og der er endnu ikke noget der tyder på, at kolesterol har en afgørende betydning for sygdommens udvikling hos patienter. 

Tidligere forskning har peget på, at også andre kræftceller, f.eks. bugspytkirtelkræftceller, optager kolesterol. Forskerne hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning arbejder derfor videre, og undersøger optagelsen hos andre kræftceller, i første omgang kræftceller fra æggestokkræft.

– Vi er spændte på at få flere resultater, for det åbner for helt ny viden om hvilke betydning fedt og kolesterol har for kræft og dermed en endnu bedre forståelse af kræft, siger Tuula Kallunki.

Resultaterne er offentliggjort her: Skorda A et al.: Activation of invasion by oncogenic reprogramming of cholesterol metabolism via increased NPC1 expression and macropinocytosis. Oncogene, 2023 Aug;42(33):2495-2506. doi: 10.1038/s41388-023-02771-x. Epub 2023 Jul 7.