Skip navigation

Energiproduktion - en mulig sårbarhed hos kræftceller

NAD+ er et vigtigt molekyle for cellers energiproduktion. Forskere hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning har i et nyt studie fået indsigt i, hvordan NAD+ regulerer delingen af celler og dets potentiale til at bremse aggressive kræftceller.

Ny forskning viser, at molekylet NAD+ kan påvirke og øge cellens energiproduktion. Det kan måske vise vejen til nye behandlinger mod kræft. Modelfoto: Tomas Bertelsen.

Den nye undersøgelse viser, at molekylet NAD+ direkte kan optages i cellens energifabrikker, kaldet mitokondrier, og derved påvirke og øge cellens energiproduktion. 

Men når celler bliver behandlet med NAD+ i længere tid, fører det til udmattelse af mitokondrierne. Når det sker, så bremses produktionen af de essentielle byggesten til DNA og RNA, og cellen stopper med at dele sig. Det fortæller Apolinar Maya-Mendoza, der er leder af forskningsgruppen ’DNA Replikation og Kræft’ hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der står bag det nye resultat: 

- Nogle kræftceller, der er karakteriseret ved at være særligt aggressive og have hurtig cellevækst, er særligt sårbare overfor denne påvirkning. Vores forskning viser, at behandling af disse kræftceller med en kombination af NAD+ og specialiseret kemoterapi effektivt kan hæmme og eliminere kræftcellerne, siger Apolinar Maya-Mendoza. 

Vigtigt for helbred og motion
Foruden behandling af kræft, har NAD+ også potentiale indenfor vores generelle helbred. Ved aldring bliver NAD+ niveauerne mindre, men motion har vist sig at kunne øge NAD+ i sammenhæng med muskelstyrke. 

Særligt for de ældre, som ikke har mulighed for at træne, arbejder forskere derfor på at øge NAD+ niveauerne gennem kosttilskud. Udfordringen er dog at høje niveauer af NAD+ kan stoppe celledeling, hvilket som nævnt kan udnyttes til kræftbehandling, men ikke er ønskværdigt hos raske mennesker. 

Helt grundlæggende giver studiet ifølge forskerne et nyt perspektiv på potentialet af NAD+ for kræftbehandling, enten alene eller i kombination med træning eller kemoterapi. 

- NAD+ kan potentielt både anvendes til fremtidig kræftbehandling og også til at forbedre det generelle helbred og forlænge levealderen, siger Apolinar Maya-Mendoza. 

Resultaterne fra dette forskningsprojekt er netop blevet udgivet i det prestigefyldte videnskabelige tidsskrift Nature Cell Biology.

 

Resultaterne er offentliggjort her: Munk SHN et al.: NAD+ regulates nucleotide metabolism and genomic DNA replication. Nature Cell Biology. Nat Cell Biol. 2023 Nov 13. doi: 10.1038/s41556-023-01280-z.