Skip navigation

Forbrugerne: Stop salg af tobak i butikker og kiosker

Gør som Lidl, og stop med at sælge tobak i almindelige butikker. Det mener to ud af tre adspurgte i ny meningsmåling. Kræftens Bekæmpelse opfordrer Folketinget til at fjerne tobak og nikotin fra alle dagligvarebutikker og kiosker ved lov.

Kunderne tager godt imod stop for salg af tobak i Lidls butikker. Foto: Lidl

Lidl fik stor opmærksomhed, da dagligvarekæden i maj meldte ud, at den stopper al salg af tobak og nikotin i butikkerne inden udgangen af 2028. Dermed bliver Lidl den første supermarkedskæde i Danmark, der ikke længere sælger tobak.

Blandt forbrugerne er der opbakning til at stoppe med at sælge tobak. 67 pct. af de adspurgte i en ny måling mener, at andre dagligvarebutikker og kiosker bør følge Lidls eksempel og stoppe med at sælge tobak. Kun 23 pct. er imod. Meningsmålingen er foretaget af Epinion for Kræftens Bekæmpelse blandt godt 2000 repræsentativt udvalgte svarpersoner i maj-juni 2023.

- Tallene viser massiv opbakning til at begrænse salget af tobak. Når et flertal vil have salget ud af almindelige butikker og kiosker, er der ingen grund til at tøve. Rygning er hvert år skyld i 16.000 dødsfald i Danmark, og de fleste synes ikke, at cigaretter skal sælges sammen med mælk og leverpostej, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

Når et flertal vil have salget ud af almindelige butikker og kiosker, er der ingen grund til at tøve
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Kunderne er positive

I Lidls nyåbnede butikker er tobakken allerede væk fra hylderne. Og de første tilbagemeldinger fra kunderne er gode, fortæller Khalil Jehya Taleb, viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark:

- Kunderne har taget godt imod initiativet. Vi får masser af positiv respons. Og jeg har bestemt ikke indtryk af, at det får nogen til at holde sig væk, at vi ikke sælger cigaretter. Vi har mange kunder i vores nye tobaksfri butikker, siger han.

Færre salgssteder gør det sværere at få fat i tobak og nikotin, og signalerer, at produkterne er så skadelige, at de ikke hører til i almindelige butikker.

Bred opbakning blandt vælgerne

Hvis det står til Kræftens Bekæmpelse, bør salget af tobak og nikotin forbydes i dagligvarebutikker og kiosker ved lov og ikke være op til det enkelte salgssted at beslutte.

- Reglerne skal gælde for alle, hvis det skal have effekt. Jeg håber, der sker det samme, som da Rema 1000 i 2018 skjulte tobakken ved kassen – tre år efter blev det lovpligtigt for alle butikker, siger Niels Them Kjær.

Reglerne skal gælde for alle, hvis det skal have effekt
Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse

Politikerne på Christiansborg kan godt gå i gang. Meningsmålingen viser, at der i alle partier – på nær Nye Borgerlige og Danmarks Demokraterne – er flertal for at flytte salget af tobak til særlige butikker. Blandt regeringspartiernes vælgere er opbakningen hos Socialdemokratiet på 69 pct., Venstre 67 pct. og Moderaterne 73 pct.

Sammen med højere priser på tobak, flere røgfri områder og bedre hjælp til rygestop, vil færre salgssteder få færre unge til at begynde at ryge og flere til at stoppe, hvis de allerede er begyndt, lyder det fra Kræftens Bekæmpelse.

I sidste uge var sundhedsordførerne indkaldt af sundhedsministeren til drøftelser om forebyggelse af tobak og alkohol. Kræftens Bekæmpelse opfordrer politikerne til at vedtage en bred vifte af forebyggende initiativer.

Læs også:

Vælgerne: 100 kr. for en pakke cigaretter