Fuldkorn nedsætter risikoen for tarmkræft: Spiser du nok?
Hvis man spiser den anbefalede mængde fuldkorn på 75 g om dagen, nedsætter man sin risiko for tarmkræft med 17 pct. 20. januar sætter alle landets 98 kommuner fokus på fuldkornenes gavnlige effekter på årets Fuldkornsdag.
Selvom Danmark er blandt de nationer i verden med det højeste fuldkornsindtag, så lever 46 pct. af danskerne stadig ikke op til det officielle kostråd om at spise mindst 75 gram fuldkorn om dagen.
Derfor er der fortsat grund til at sætte fokus på fuldkorn. Det sker i år for 13. gang, når Årets Fuldkornsdag markeres den 20. januar – i år med fokus på havre.
Her hylder kantiner, dagplejere, supermarkeder, børnehaver, håndværksbagere, sundheds-NGO’er, myndigheder og livsstilscentre de sundhedsfremmende og velsmagende fuldkorn
Siden første fuldkornsdag for 13 år siden, er det lykkedes at øge det gennemsnitlige indtag af fuldkorn fra 36 g til 82 g om dagen.
Fuldkorn er både sunde og grønne
Ifølge Fuldkornspartnerskabet, som Kræftens Bekæmpelse er en del af, er der mange gode grunde til fortsat at sætte fokus på fuldkorn:
-Udover at gavne folkesundheden så er fuldkorn også en vigtig del af den grønne omstilling. For kornprodukter er blandt de fødevarer, der har det laveste klimaaftryk - sammen med bælgfrugter og grøntsager, fortæller Rikke Iben Neess, kampagneleder i Fuldkornspartnerskabet.
Hvis man spiser den anbefalede mængde fuldkorn på 75 g om dagen, nedsætter man sin risiko for tarmkræft med 17 pct. Derudover er fuldkorn også gavnligt i forhold til forebyggelse af en række andre kræftformer og livsstilssygdomme. Derfor er det vigtigt for Kræftens Bekæmpelse at være med til få danskerne til at spise mere fuldkorn.
- Kræftens Bekæmpelse vil fortsat have fokus på at gøre danskerne sundere med fuldkorn, fordi fuldkorn beskytter mod tarmkræft og det smager ovenikøbet fantastisk, siger chefkonsulent Gitte Laub Hansen.
Vi aner ikke hvad fuldkorn er
Selvom 79 pct. af danskerne spiser fuldkorn dagligt eller flere gange om ugen, så halter det med at forstå, hvad fuldkorn er.
En Megafonundersøgelse for Fuldkornspartnerskabet viser nemlig, at kun 56 pct. af os ved, at rug kan være fuldkorn, og kun 47 procent ved, at fuldkorn handler om, at hele kornet er med - også kimen og skaldelene, hvor de fleste fibre vitaminer og mineraler sidder.
Så der er mange gode grunde til endnu engang at slå et slag for fuldkornet.