Skip navigation

Genbrugsbutikker rejser flere penge til kræftsagen end nogensinde

2022 blev et ualmindeligt godt år for Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker, som med et beløb på knap 37 mio. kr. skabte den største omsætning nogensinde. - Det er blevet en form for status at handle brugt, forklarer livstilsekspert Flemming Møldrup.

Genrebillede af genbrugsbutik.

Der har været godt gang i Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker i 2022. Ifølge årsregnskabet har danskerne nemlig købt for 36,7 millioner kroner brugte varer i foreningens i alt 16 butikker, og dermed præsterer butikkerne den største omsætning nogensinde.

- 2022 har været et fantastisk år. Vi har sat omsætningsrekord, som jo i sig selv er en rigtig glædelig nyhed. Men det er især en glædelig nyhed, fordi den høje omsætning har haft en så positiv effekt på det samlede årsregnskab, at vi afleverer flere penge til kræftsagen end nogensinde før. Og det endda til trods for, at 2022 også har været et år med uset høje udgifter til blandt andet husleje, el og varme, lyder det fra Ole Saatterup, chef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug.

Til sammenligning lød omsætningen på henholdsvis 26,7 millioner kr. i 2021 og 27 millioner  kr. i 2020, men eftersom disse år var hårdt ramt af coronanedlukninger, blev der af gode grunde også langet færre genbrugsvarer over disken. Derfor er en mere retvisende sammenligning 2019, hvor omsætningen lød på 31,8 millioner kr., hvilket vil sige en pæn omsætningsstigning på omtrent 5 millioner kr.

Nye butikker, krise og ændrede forbrugsmønstre
Ifølge Ole Saatterup hænger den flotte omsætningsrekord blandt andet sammen med, at der er kommet to nye butikker til siden 2019.

-  I 2019 åbnede vi en butik i Næstved, og her i efteråret 2022 åbnede vi en butik I Holbæk. Begge butikker er kommet rigtig godt fra start og har uden tvivl været med til at bidrage positivt til den samlede omsætning. Og så tror jeg også, at krisen har været med til at lokke flere kunder i genbrugsbutikkerne, siger Ole Saatterup.

Spørger man livsstilsekspert Flemming Møldrup, er han slet ikke tvivl om, at krisen har fået folk til at rette blikket mod genbrug:

- Jeg ser to strømninger i danskernes forbrugsmønstre, som er vigtige at kigge på i 2022. Den ene er, at alt jo er blevet dyrere, og mange priser er så høje, at de nu belaster privatøkonomien i en sådan grad, at folk må kigge andre steder hen, blandt andet i genbrug. Den anden er, at folk, især unge, er blevet mere bevidste om, hvordan de forbruger. Og samtidig med det, er det også blevet en form for status at handle brugt, siger han. 

19--årige Zille-Marie synes det er trendy at købe brugt. Foto: Zille-Marie Christensen

Genbrug er trendy
At der er prestige i at handle brugt, kan 19-årige Zille-Marie Christensen godt skrive under på. I hendes omgangskreds går stort set alle i genbrugsbutikker – både fordi det er trendy, og fordi der er penge at spare.

- Mine veninder og jeg synes, at det er langt federe at tage på shoppetur i genbrugsbutikker, end det er at gå en tur i H&M eller Vero Moda. Det er unikt og giver bare en federe oplevelse at købe noget, alle andre ikke har. Og så er det noget, man er stolt af, samtidig med at det er billigt og godt for miljøet, fortæller Zille-Marie fra prøverummet i Kræftens Bekæmpelses relativt nyåbnede genbrugsbutik i Holbæk.

Foruden etableringen af to nye butikker lader den rekordhøje inflation og en øget forbrugsbevidsthed blandt danskerne altså til at have været med til, at Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker til sammen har opnået den hidtil største omsætning

- Men vi må ikke glemme, at grunden til at vores butikker er så velbesøgte, er, at danskerne er flinke til at donere en masse fine kvalitetsvarer til vores butikker, og vi dermed altid har attraktive varer på hylderne. Og så fordi vi har en masse fantastiske frivillige, som hver dag gør en kæmpe indsats for at holde gang i butikkerne, lyder det fra Ole Saatterup.

I 2023 vil Kræftens Bekæmpelse Genbrugs fokus hovedsagligt være, at kigge på, hvilke varegrupper der kan optimeres. Derudover vil der blive kigget nærmere på, hvilke butikker der skal renoveres, ligesom der vil blive kigget på en plan for en udvidelse af butikskæden.

Læs om hvordan du kan donere ting til Kræftens Bekæmpelse:

Giv ting til Kræftens Bekæmpelse Genbrug