Skip navigation

Ny måling: Et flertal af danskerne foretrækker røgfri udearealer

I Mexico sætter en ny lov en stopper for rygning i det offentlige rum. Herhjemme bakker et flertal af danskere op om flere af de tiltag, som mexicanerne netop har gennemført.

Foto: Colourbox

Det trak store overskrifter i medier verden over, da det mexicanske parlament søndag den 15. januar indførte en ny lov, der forbyder rygning på offentlige steder som hoteller, strande og i parker.

Loven, der er blandt de mest omfattende i verden på området, fik mange herhjemme til at spærre øjnene op, men spørger man danskerene, bakker et flertal op om tiltag, der minder om de mexicanske.

Det viser en stor rundspørge, der er foretaget af Kantar Gallup for TrygFonden, Kræftens Bekæmpelse og Hjerteforeningen blandt mere end 5.000 repræsentativt udvalgte danskere. Mere end halvdelen af de adspurgte vil foretrække, at der var røgfrit ved udeserveringer på caféer og restauranter (54,2 pct.), legepladser (77,3 pct.), sport- og idrætsanlæg (70,1 pct.), fodboldstadions (63,3 pct.), badestrande (51,5 pct.), forlystelsesparker og zoologiske haver (60,3 pct.) og ved busstoppesteder (59,8 pct.).

Mexicansk lov indeholder relevante initiativer
Ifølge projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse Niels Them Kjær viser tallene, at vi herhjemme bakker op om tobaksforebyggelse og et røgfrit samfund, og at vi måske ikke er så langt fra frontløberne fra Mexico, som man måske kunne tro.

- Den nye mexicanske lov er blevet omtalt vidt og bredt som en sensation, men langt hen ad vejen er der tale om tiltag, som befolkningen bakker op omkring, eller som vi allerede har indført, siger han og påpeger, at ”tøvende politikere udgør den største barriere for lovgivning på området.” 

Den nye mexicanske rygelov gør det blandt andet også ulovligt for firmaer at reklamere for eller sponsorere tobaksprodukter og at have tobaksprodukter stående synligt i butikker. Sådan er det allerede herhjemme. Lande som Sverige og Finland har desuden allerede indført lignende tiltag, hvor offentlige udendørs områder er gjort røgfri.

 Vi bør skærme børn mod tobak
Rygning dræber ca. 13.600 personer hvert år i Danmark. Og hvis vi for alvor skal tage livtag med den sundhedsskadelige tobak, bør vi gøre endnu mere end i dagfor at skærme børn og unge mod tobak og arbejde for, at de aldrig begynder at ryge. Det mener Mads Lind, der er chefkonsulent i Hjerteforeningen. 

- Det er godt at se, at størstedelen af danskerne er så positive overfor røgfri arealer, for det er enormt vigtigt i forhold til at sikre, at børn og unge bliver beskyttet mod tobaksrøg i det offentlige rum. Ved at gøre rygning mindre synligt i deres hverdag kan vi reducere risikoen for, at de selv begynder at ryge, hvilket er en kæmpe gevinst for både det enkelte menneske og folkesundheden, siger Mads Lind.

- Nu mangler vi bare, at de danske politikere udviser samme mod som de mexicanske og lovgiver mod udendørs rygning på offentlige steder, siger han.