Skip navigation

Pensioneret hjerneforsker kæmper for højere priser på tobak: - Jeg giver ikke op

Eddi Meier knuser data, farer i blækhuset og opretter borgerforslag for at råbe politikerne op. Han vil have hævet prisen på cigaretter.

-Da jeg var ryger, var jeg jo narkoman. Man skal have sit fix hele tiden. Netop derfor er det så vigtigt, at de unge aldrig stifter bekendtskab med cigaretterne. Og at prisen bliver så høj, at de aldrig ryger i fælden, siger Eddi Meier.

Eddi Meier var kun 14 år, da han tog det første hvæs. Han røg en pakke cigaretter dagligt i næsten 30 år, inden han og hustru Lene i fællesskab kvittede tobakken, fordi de skulle være forældre for første gang.

Så Eddi har mærket tobakkens skadelige virkning på egen krop og kender afhængighedens afmagt. Eks-ryger Eddi har også en doktorgrad i neurokemi og en lang karriere som hjerne- og lægemiddelforsker bag sig.

Et otium som tobakskriger
Og selvom han nu er gået på pension, har han på ingen måde skruet ned for blusset. Otiummet bruger han på at kæmpe for et sundere Danmark. Målet er at bidrage til, at prisen på cigaretter sættes markant op.

- Da jeg var ryger, var jeg jo narkoman. Man skal have sit fix hele tiden. Netop derfor er det så vigtigt, at de unge aldrig stifter bekendtskab med cigaretterne. Og at prisen bliver så høj, at de aldrig ryger i fælden, fastslår han.

Norsk succes
Som pensionist har han nærlæst røg-statistikker, gravet sig ned i WHO's ryge-rapporter, kværnet de danske sundhedsdata igennem og undersøgt skatteministeriets beregninger af tobaksindtægter.

Eddi mener, at sundhedsvæsnet årligt kan spare milliarder af kroner, hvis cigaretprisen sættes i vejret, og færre unge begynder at ryge. Han har stemt på Socialdemokratiet det meste af voksenlivet og er aktivt partimedlem. Lige med hensyn til kampen mod tobak savner han, at partiet gør noget, der batter.

Prisen er den bedste måde at holde unge fra cigaretter. I Norge har man gjort netop det. Nordmændene gik fra, at en stor del af ungdommen røg, til at kun 3 procent norske unge ryger i dag. Den slags success-historier må da gøre indtryk på vores politiker
Eddi Meier, pensioneret hjerneforsker og 'tobakskriger'

- Prisen er den bedste måde at holde unge fra cigaretter. I Norge har man gjort netop det. Nordmændene gik fra, at en stor del af ungdommen røg, til at kun 3 procent norske unge ryger i dag. Den slags success-historier må da gøre indtryk på vores politikere, siger Eddi.

Flertal ønsker højere priser
At prisen på cigaretter er for lav, er Eddi ikke ene om at mene. Samme holdning har et stort flertal i den voksne befolkning.

Ifølge den seneste meningsmåling, som Epinion lavede for Kræftens Bekæmpelse i juni i år, mener 62 pct. af befolkningen, at en pakke cigaretter bør koste 100 kr. Blandt socialdemokratiske vælgere er 52 pct. for en pakkepris på 100 kr.

Læs mere om vælgernes holdning til cigaretpriser på vores hjemmeside:

Vælgerne: 100 kr. for en pakke cigaretter

Med al den viden vi har på området, kan det ikke passe, at vi ikke ønsker at være mere ambitiøse
Eddi Meier, pensioneret hjerneforsker og 'tobakskriger'

Politikerne nøler
På Christiansborg har der hidtil ikke været stemning for at sætte prisen så højt op. Regeringen har varslet, at den til januar kommer med et nyt lovforslag om børn og unges forbrug af tobak, nikotin og alkohol. Det vil vise sig, om det betyder prisstigninger.

Eddi synes, at politikerne nøler. Han minder om, at der årligt herhjemme dør næsten 16.000 mennesker som følge af rygning. Det betyder, at hvert tredje dødsfald skyldes tobak.

- Med al den viden vi har på området, kan det ikke passe, at vi ikke ønsker at være mere ambitiøse, siger Eddi.


Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til unge og cigaretprisen i debatindlægget:

Direktør for Kræftens Bekæmpelse: - Vores børn har krav på en røg- og nikotinfri fremtid.

Kræftsagen er en hjertesag
Han har selv haft kræft helt inde på livet. Han og hustruen har hjulpet hinanden igennem tre kræftforløb og støttet datteren under hendes brystkræftforløb.

Ægteparret er fast besluttet på at gøre, hvad de kan, for at forebygge så meget kræft som muligt. For Eddi gælder det kampen mod tobak. Hans hustru er engageret i brystkræftsagen.

 I de seneste år har Eddi skrevet debatindlæg til aviserne om, hvorfor prisstigninger på tobak er nødvendige. Han forsøger også at påvirke baglandet i sit parti.

Han har et ny initiativ i gang. I august i år oprettede han borgerforslaget 'Tobaksafgiften sættes op svarende til 100 kr. for en pakke 20 styks cigaretter'. Hvis 50.000 personer går ind og underskriver forslaget inden slut februar næste år, skal det fremlægges i Folketinget.

- Jeg håber sådan, det lykkes. Det går lidt trægt med at indsamle underskrifter. Men jeg giver ikke op. Det er det gode ved pensionisttilværelsen – jeg har tiden til at blive ved, smiler han.

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdning til cigaretpriser på vores hjemmeside:

Det mener Kræftens Bekæmpelse om prisen på tobak