Skip navigation

'Rystende forhold': Alvorligt syge kræftpatienter venter for længe på operation

182 alvorligt syge kræftpatienter ventede sidste år for længe på en operation på Aarhus Universitetshospital, fremgik det af indslag i 21Søndag på DR. Ventetiderne overskrides stadig ifølge DR.

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Foto: Ditte Valente

Alvorligt syge patienter med fremskreden tarmkræft venter for længe på en operation på Aarhus Universitetshospitals Mave- og Tarmkirurgiske afdeling. For nogle patienter har det haft den konsekvens, at operationen blev opgivet, da de lå på operationsbordet. 

Det fremgik af et indslag, som DR sendte i 21Søndag i går, søndag 19. marts. Ifølge indslaget er der i øjeblikket på afdelingen en ventetid på op til otte uger. Kræftpatienter har krav på at blive opereret inden for 14 dage, fra de bliver tilbudt operation.

Der blev i indslaget henvist til interne dokumenter fra hospitalet, som DR bl.a. har fået adgang til via aktindsigt. DR havde også interviewet afdelingens cheflæge samt en ekspert i tarmkirurgi, der ligeledes er i afdelingen. De tegnede et billede af en afdeling, som er meget hårdt spændt for på grund af mangel på personale - især sygeplejersker.

- DR beskriver rystende forhold. Det er en uholdbar og dybt alvorlig situation for patienterne, deres pårørende, men også for afdelingens ansatte, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.

- Kræft skal opereres inden for den fastsatte tid. Det har patienterne lovmæssigt krav på. Det kan have fatale konsekvenser, hvis en operation udskydes, understreger han.

Højt specialiseret

Mave- og Tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital modtager patienter fra hele landet og laver højt specialiserede operationer.

Ifølge DR har læger på afdelingen i næsten et år advaret ledelsen om, at situationen havde alvorlige konsekvenser for de mest syge kræftpatienter. Alligevel er ventetiden vokset fra tre-fire uger i april sidste år til nu otte uger.

I indslaget blev det omtalt, at den maksimale ventetid i perioden maj til december sidste år blev overskredet for 182 alvorligt syge kræftpatienter på afdelingen. 489 kræftpatienter blev opereret i den periode. Det viser hospitalets egne tal ifølge DR.

Krisen i sundhedsvæsenet er nu så stor, at det også går ud over patienter med livstruende sygdomme
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Trist og uholdbart

Det blev i indslaget beskrevet, at lægerne fra afdelingen – i takt med, at ventetiden er blevet længere – oftere oplever, at kræften er vokset så meget, at den ikke kan opereres væk, når patienten kommer på operationsbordet. Dermed mister patienten muligheden for at blive rask.

Ventetiden kan også betyde, at operationerne bliver mere komplicerede og risikable og resultatet mindre godt, fordi kræften er vokset. 

- Krisen i sundhedsvæsenet er nu så stor, at det også går ud over patienter med livstruende sygdomme. Det er trist og uholdbart, siger Jesper Fisker.

Kræftens Bekæmpelse retter nu henvendelse til Region Midtjylland.

- Vi har behov for at vide, om patienternes rettigheder er blevet overholdt. Og vi skal have en forklaring på, hvorfor antallet af patienter, der ifølge DR’s indslag har ventet for længe, ikke går igen i de officielle tal fra regionen. Vi kan simpelthen ikke genkende tallene, og det undrer os, siger Jesper Fisker.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har mandag udtalt sig om forholdene på Aarhus Universitetshospital. I en skriftlig kommentar fra hende til DR lyder det, at patienterne og deres pårørende ikke kan være tjent med den lange ventetid. 'Det er rystende at høre,' skriver sundhedsministeren, der nu har bedt Region Midtjylland om en redegørelse i sagen. 

Det mener Kræftens Bekæmpelse om fremtidens sundhedsvæsen:

Fremtidens sundhedsvæsen