Skip navigation

Debat: Vores kommunikation skal skabe håb og omfavne alle kræftpatienter

I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at ingen skal stå alene med kræft, og derfor vil vi også kunne favne forskellige behov. Det er en balancegang, som vi er yderst bevidste om, og som vi dagligt reflekterer over, når vi beslutter, hvad vi skal kommunikere om.

Debatindlæg af Ida Strand, kommunikationschef i Kræftens Bekæmpelse. Indlægget er blevet bragt i Politiken 30. maj 2023.

I et debatindlæg i Politiken 22. maj står den tidligere kræftpatient Rikke Sand frem med kritik af Kræftens Bekæmpelses kommunikation, som hun mener udelukkende handler om at skabe frygt for at tiltrække sponsorer.

Rikke Sand blev efter eget udsagn hurtigt behandlet og erklæret rask. Hun er dermed del af en positiv statistik, hvor stadig flere kræftpatienter bliver raske takket være store fremskridt inden for kræftforskning og -behandling.

Det er en udvikling, som vi i Kræftens Bekæmpelse fortæller meget om på vores hjemmeside, på sociale medier og i vores eksterne kommunikation - og som vi også har en stor aktie i blandt andet gennem den forskning, som vi takket være befolkningens bidrag investerer mange millioner kroner i hvert år.

Faktisk er ordet 'håb' omdrejningspunktet for en stor del af den kommunikation, vi sender ud i verden på sociale medier, vores hjemmeside og i pjecer
Ida Strand, kommunikationschef i Kræftens Bekæmpelse

Faktisk er ordet 'håb' omdrejningspunktet for en stor del af den kommunikation, vi sender ud i verden på sociale medier, vores hjemmeside og i pjecer.

På vores Facebook-side har vi alene i den seneste uge fortalt om Vitus på 4 år, der er blevet kræftfri, om et nyt forskningsresultat, der på sigt kan forbedre kræftoverlevelsen, og om kræftpatienten Mads, der finder stor støtte i vores kræftrådgivninger.

Hvis en bruger kommenterer på et af vores opslag og giver udtryk for at være bange for symptomer eller sygdom, rækker vi ud og tilbyder hjælp og støtte på Kræftlinjen og i vores kræftrådgivninger - netop fordi vi ved, hvor skadeligt det kan være, hvis frygten tager over.

PÅ CANCER.DK, hvor mange søger hen, når der er mistanke om kræft, eller diagnosen er stillet, tager vi bevidst brugerne i hånden, så det første, man møder, ikke er en overlevelsesstatistik. Vi vægter det også højt at fortælle om nye fremskridt i forskning og behandling inden for forskellige kræftsygdomme.

Det er glædeligt, at Rikke Sand hurtigt blev kræftfri. Men alle er ikke lige så heldige. Selv om kræftoverlevelsen stiger, er kræft stadig den sygdom, der i Danmark koster flest livet.

Og det kan være svært at holde fast i håbet, når man bliver indlagt på palliativt afsnit, ryger uden for arbejdsmarkedet på grund af senfølger eller, som jeg og tusindvis af andre, står tilbage som efterladt.

Kræftens Bekæmpelse er også et fællesskab for alle dem, hvor kræften har ændret tilværelsen dramatisk, og derfor kommunikerer vi også om svære emner, der for én som Rikke Sand kan være nedslående læsning, men som andre finder trøst og støtte i. Der er mange forskellige måder at være kræftpatient og pårørende på.

Ingen måder er mere rigtige end andre. I Kræftens Bekæmpelse arbejder vi for, at ingen skal stå alene med kræft, og derfor vil vi også kunne favne forskellige behov. Det er en balancegang, som vi er yderst bevidste om, og som vi dagligt reflekterer over, når vi beslutter, hvad vi skal kommunikere om.