Skip navigation

Bakterier kan hæmme virkning af kræftmedicin

Forskning kan vise vej til ny behandling til lymfekræft i huden.

strand
Chella Krishna Vadivel er ph.d.-studerende ved Københavns Universitet og en af forskerne bag det nye studie. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Gule stafylokokker kan forværre sygdommen hos patienter med lymfekræft i huden af typen Sezárys syndrom. Nu har et dansk forskerhold fundet en af mekanismerne bag. Den bedre forståelse af sammenhængen giver håb om mere effektiv behandling af denne type kræft.

- Som de første har vi påvist, at gule stafylokokker er i stand til at udskille giftstoffer, der udløser resistens hos en bestemt type kræftceller over for medicin til behandling af Sezárys syndrom. Det står nu klart, at en effektiv behandling skal sætte ind over for både stafylokokkerne og selve kræftsygdommen, siger lederen af forskningsholdet, Niels Ødum, der er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Blood, som udgives af det amerikanske selskab for blodsygdomme, American Society of Hematology. Arbejdet har haft ph.d.-studerende Chella Krishna Vadivel, adjunkt Terkild B. Buus og Niels Ødum som de drivende kræfter og er støttet af Kræftens Bekæmpelse.

Stafylokokker er del af en ond cirkel

Sezárys syndrom rammer tre mennesker pr. million indbyggere i den vestlige verden. Mange patienter kommer ind i en ond cirkel. Både kræften i sig selv og behandlingen af den svækker immunforsvaret. Derved får bakterier som gule stafylokokker bedre betingelser. Bakterierne bosætter sig i revner i huden, som opstår ved sygdommen. Her udskiller de så giftstofferne, der gør det sværere at bekæmpe kræftsygdommen.

- Vores resultater viser, at man kan gøre kræftcellerne mere modtagelige overfor kræftmidler ved at eliminere de gule stafylokokker og deres giftstoffer. Hvis det virker lige så godt hos patienter, er perspektivet at dæmpe sygdomsaktiviteten ved at udrydde de gule stafylokokker og forebygge, at de igen bosætter sig i huden, siger Chella Krishna Vadivel.

Artiklen i Blood beskriver kun mekanismen bag de gule stafylokokkers forværring af Sezárys syndrom, men forskerholdet interesserer sig også for, hvordan behandlingen fremadrettet kan forbedres. Ifølge forskerne er det muligt at bekæmpe gule stafylokokker med enzymer af typen endolysiner. Enzymerne stammer fra bakteriofager, som er virus, der slår bestemte bakterier ihjel. På den måde vil man kun ramme de gule stafylokokker. Andre bakterier, som er gavnlige for patienten, vil ikke blive påvirket.

Læs mere: Lymfekræft i huden