Skip navigation

Cecilie Hother: Drop de ligegyldige genstande

Foretag de mentale mellemregninger og drop de ligegyldige genstande, er Cecilie Hothers råd til dem, der ønsker at skrue ned for alkoholforbruget.

For tv-vært og foredragsholder Cecilie Hother er det at drikke alkohol lig med god vin, hyggelige middage og godt selskab. Men hendes syn på mængden af alkohol har ændret sig.

- Hvis det er dårlig vin, så drikker jeg det ikke længere. Min veninde siger, at livet er for kort til dårlig vin. Det er jeg enig i, fortæller Cecilie om sine tanker om sit eget alkoholforbrug efter at have medvirket i et eksperiment for TV2 i sommeren 2023.

Inden forsøget havde Cecilie været igennem tre år med fertilitetsbehandling og graviditet, så hun havde glædet sig til en sommer, hvor hun endelig kunne nyde et glas vin i solen. Men nu skulle hun forsøge at droppe alkohol i en måned, uden at det var, fordi hun var gravid.

For Cecilie var vinen det sværeste at skære væk.

- Men det lærte mig også, hvad det er, jeg sætter pris på. For at reducere mit alkoholforbrug har jeg fundet ud af, hvad jeg rigtig godt kan lide at drikke, og så virkelig nyde lidt af det.

Det handler netop om ikke at give sig selv dårlig samvittighed, mener Cecilie. Man skal stadig kunne nyde alkohol, hvis man kan lide det, men samtidig finde en balance i sine vaner.

- Før kunne jeg finde på at drikke både øl og vin til et socialt arrangement, men jeg nyder mest vinen, så i dag vælger jeg ofte øl fra. Når jeg så kigger på den vin, jeg drikker, så er jeg begyndt at overveje, hvorfor jeg drikker det – er det, fordi andre drikker det, eller fordi det er en vane?

Et uacceptabelt fravalg?

Da Cecilie var barn, ejede hende mor en fransk restaurant. Her lærte hun tidligt, at der er forskel på god og dårlig vin, og at drikken passer godt til bestemte retter. Det blev Cecilies passion, som hun i dag deler med sin mand.

Under alkoholeksperimentet mærkede hun især, hvor meget den manglende sociale accept og den fælles holdning til alkoholforbrug betød. Hvis Cecilie sagde nej tak til alkohol, kiggede folk på hende og spurgte, om hun var gravid, om hun var syg, eller om hun var træt. Da hun sagde, hun var med i et eksperiment, blev hun spurgt, om hun ikke bare kunne snyde.

- Det var helt vildt! Og nok det mest skræmmende og overraskende ved at være med i forsøget. I begyndelsen valgte jeg at tage dialogen, men i dag er jeg træt af det, og nogle gange vælger jeg at hælde alkohol i mit glas, og så bare gå rundt med det hele aftenen, mens jeg drikker det, jeg egentlig har lyst til, ved siden af. Jeg orker ikke at forsvare mig selv og mit valg.

Samtidig kom reaktionerne heller ikke bag på Cecilie. For hun havde selv været den, der kigger skævt til dem, der siger nej tak til alkohol.

- Jeg skal da ikke være hellig, for jeg har selv tænkt mit over andres fravalg. Men i dag er jeg meget mere bevidst om mine fordomme og tanker om det.

Cecilie giver et godt råd til dig, der overvejer at skrue ned for dit alkoholforbrug.

Hellere lidt men godt 

Under eksperimentet mærkede Cecilie markante kropslige fordele ved at undvære alkohol.

- Jeg fandt ud af, hvor skadeligt det er for min hjerne, søvn, velvære, kognitive evner, fedtprocent, kondition, min baby, hvis jeg er gravid… Altså det er jo helt vildt, så meget det påvirker.

Derfor endte Cecilie med at sænke sit alkoholforbrug markant, efter eksperimentet var slut. Hun besluttede sig for at drikke meget mindre, og det, hun vælger at drikke nu, skal være godt.

- Jeg har ikke lyst til at undvære alkohol fuldstændigt. Også fordi jeg synes, det er svært socialt. Vi er bare ikke nået dertil i Danmark endnu, for det er stadig et samtaleemne.

Cecilie oplever, at alkohol for mange i dag er et automatisk tilvalg og et aktivt fravalg.

- Men når det er sagt, så synes jeg også, der skal være plads til at drikke noget, der er lækkert. Og så bare undvære de ligegyldige genstande. Det er bedre for din krop og for din økonomi, og du bliver mere bevidst om det, du drikker. Når du sidder med det tilvalgte glas, så lover jeg, det kommer til at smage fem gange bedre.

Anna Thygesen skruer ned for alkoholen

Læs Anna Thygesens refleksioner om sit alkoholforbrug og få et godt råd til, hvordan du skruer ned for dit forbrug.

Læs mere her

Katrine Quorning har droppet alkohol

Har du overvejet at skrue ned eller droppe alkohol. Læs her, hvordan Katrine Quorning gjordet det.

Læs mere her