Skip navigation

Katrine Quorning: Vi skal åbne op for dialogen om, hvem vi drikker alkohol for

Min standardindstilling er ædru. Men hvis jeg har lyst til alkohol, så smager jeg det, fortæller Katrine Quorning om sit forhold til alkohol

Fotograf: Mads Lykke-Øster

- Min standardindstilling er ædru. Men hvis jeg har lyst til alkohol, så smager jeg det. Alkohol er ikke en automatreaktion eller en forudsætning, hver gang jeg er i sociale sammenhænge. Det er noget, jeg vælger til.

Sådan beskriver forfatter og foredragsholder Katrine Quorning sit forbrug af alkohol.

Da Katrine blev konfirmeret, skulle hun lære at drikke alkohol som en del af den danske alkoholkultur. Ofte var målet for hende og hendes venner, at de skulle drikke, til de fik blackout.

I dag er Katrine 36 år og har fået et noget anderledes syn på alkoholen. Hun har haft flere pauser med alkohol i sit liv, men efter hendes anden barsel for et par år siden, valgte hun ikke at begynde at drikke alkohol igen.

- Jeg fik hele tiden at vide, hvor dejligt det ville blive, når jeg kunne drikke alkohol igen efter min barsel. Men jeg havde bare ikke det afsavn.

Alkoholens bagsider 

I dag betegner Katrine sig som sober curious og har skrevet bogen ’Hvorfor drikker du ikke?’. For Katrine var der mange gode grunde til ikke at drikke alkohol mere. Hun kunne ikke lide at være fuld, ikke at kunne styre sig selv og være bekymret for at få sine egne grænser overtrådt eller overtræde andres grænser.

- Jeg syntes, det var ubehageligt. Det var jo federe, når jeg kunne huske, hvad jeg havde lavet. Og jeg synes egentlig også, jeg er lidt mere interessant at være sammen med, når jeg ikke er fuld, fortæller Katrine og uddyber:

- Vi tænker heller ikke over sundhedsrisikoerne ved alkohol. Vi er jo vokset op med, at et glas rødvin om dagen er sundt. Men alkohol kan jo føre til så mange sygdomme.

Efter Katrines anden barsel blev hun desuden ramt af en ny erkendelse omkring alkohol.

- Man skal jo stoppe med at drikke, når man er gravid for at passe på barnet. Men hvis det er giftigt over for barnet, er det så noget, jeg vil byde min egen krop?

Standardsvar til drikkepres

Selv om Katrine ikke savner alkohol, kan hun stadig opleve, at nogle kigger skævt til hende, når hun siger nej tak til alkohol i sociale situationer.

- Jeg har prøvet at drikke en høflig genstand for bare at undgå, at nogen kommenterede på, at jeg ikke drikker. Men det er vildt, at man behøver gøre det. Vi indtager jo ikke andre ting, hvor man føler sig nødsaget til det. Det er særligt, når jeg møder nye mennesker, eller fx når der er julefrokost på arbejdet. Så kan jeg godt få en kommentar, om jeg er gravid, fordi jeg ikke drikker noget.

De reaktioner er Katrine efterhånden vant til. Så for at festen ikke skal ende med at handle om hendes fravalg af alkohol, forbereder hun standardsvar og hvordan hun kan styre samtalen andre steder hen end på hendes manglende vin i glasset.

- For mig handler det ikke om, at jeg prædiker afholdenhed. Det er på ingen måde min identitet, at jeg ikke drikker alkohol. Men jeg ville ønske, at andre var ligeglade med, hvad der er i mit glas, lige såvel som jeg er med, hvad der er i deres glas.

 

Katrine fortæller om at være sober-curious og giver gode råd til dig, der overvejer at skrue ned for dit alkoholforbrug.

Skru ned sammen med andre 

Det er netop det sociale, som Katrine påpeger, når hun skal give et godt råd til andre, der overvejer at skrue ned for eller stoppe med at drikke alkohol.

- Hver tiende dansker holdt hvid januar i år. Det viser, at vi er mange, der flirter med tanken om at drikke mindre. Så hvis du begynder at tale om det i din omgangskreds, vil du opdage, at der er andre, der har det på samme måde. Og det er bare lettere at være sammen med andre ligesindede, når man skal holde fast i, at man ikke vil drikke alkohol en aften eller når man går ædru ud på dansegulvet.

Og så håber hun på et mere nuanceret blik på alkohol. I stedet for enten fuldstændig afholdenhed eller voldsom druk vil hun ønske, at flere tager stilling og vælger kun at drikke et par genstande.

- Målet er forskelligt hos folk, og det skal der være plads til. Jeg synes personligt, det er herligt at vågne op i weekenden, selv om jeg har været i byen, med et friskt hoved og ikke at skulle ligge med tømmermænd. Det er rarere hele tiden at kunne være mig selv.

 

Anna Thygesen skruer ned for alkoholen

Overvejer du at skrue ned for alkoholen? Læs her, hvorfor Anna Thygesen har valgt aldrig at have en promille over 0,5

Læs mere her

Cecilie Hother dropper de ligegyldige genstande

Kommer du også til at drikke en genstand, som du egentlig ikke har lyst til? Læs om Cecilie Hothers råd til at skrue ned for alkoholforbruget

Læs mere her