NOVA-klassifikationen
Begrebet ‘ultraforarbejdet’ stammer fra det såkaldte NOVA-klassifikationssystem, der grupperer vores mad i fire kategorier, og som forskerne bruger til at klassificere forskellige typer fødevarer.
Gruppe 1: Uforarbejdede eller minimalt forarbejdede fødevarer
Uforarbejdede fødevarer som bær, frugt og grøntsager, frisk kød, æg og mælk.
Gruppe 2: Forarbejdede kulinariske ingredienser
Ingredienser baseret på gruppe 1-varer, og som er normale at bruge i madlavningen, såsom salt, sukker, smør, madolie og honning.
Gruppe 3: Forarbejdede fødevarer
Mad fremstillet ved at blande fødevarer fra gruppe 1 og gruppe 2, såsom saltede nødder, frugt- og grøntsagskonserves, fisk i olie, hjemmebagt brød og øl.
Gruppe 4: Ultraforarbejdede fødevarer
Industriprodukter hvor råvarer ofte ikke indgår hele og hvor der er tilsat, f.eks. farvestoffer, emulgatorer og fortykningsmidler.