Skip navigation

Forskning: Kvinder med overvægt bliver ofte ikke screenet for livmoderhalskræft

Stigmatisering og udstyr, der er uegnet til store kroppe, kan være en del af forklaringen.

Center for Kræftforskning
Arkivfoto

Kvinder med overvægt har større risiko for at udvikle livmoderhalskræft end kvinder, som har en normal vægt. Det viser et nyt dansk studie fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning. Ifølge forskerne bag undersøgelsen kan det skyldes, at kvinder med høj BMI i mindre grad bliver screenet for kræftformen, eller at det kan være sværere at tage prøverne korrekt.

For nogle overvægtige kvinder kan tanken om en gynækologisk undersøgelse være forbundet med skam og ubehag, hvilket kan afholde dem fra at bestille tid til screening. Det fortæller læge Aivara Urbute fra Kræftens Bekæmpelses eget forskningscenter Center for Kræftforskning, der står bag undersøgelsen. 

- En anden forklaring kan være ubevidste fordomme hos sundhedspersonalet. Det kan komme til udtryk ved uopfordrede råd om kropsvægt eller ved at kæde kropsvægten sammen med forskellige helbredsproblemer. I forhold til at deltage i screening, kan det virke som en barriere, siger Aivara Urbute.

En anden forklaring kan være, at de fysiske rammer hos lægen eller gynækologen måske ikke altid er optimale. 

- Helt lavpraktisk kan det dreje sig om, at det medicinske udstyr simpelthen er uegnet til større kroppe. Det kan både være det gynækologiske leje og de instrumenter, der bruges ved en gynækologisk undersøgelse. Konsekvensen kan være smertefulde og ubehagelige undersøgelser, forklarer Aivara Urbute.

Forskerne håber, at undersøgelsen kan bidrage til et øget fokus på screening af kvinder med overvægt og en bedre strategi for, hvordan man forebygger livmoderhalskræft blandt dem.

Resultaterne er offentliggjort her: Urbute A. et al.: Overweight and obesity as risk factors for cervical cancer and detection of precancers among screened women: A nationwide, population-based cohort study. Gynecol Oncol. 2024 Feb:181:20-27.doi: 10.1016/j.ygyno.2023.12.002. Epub 2023 Dec 15.