Skip navigation

Jytte og Ole lyttede til mavefornemmelsen

Jytte og Ole har valgt at tilgodese Kræftens Bekæmpelse i deres testamente. Parret tog tilløb nogle år, inden de gjorde noget ved det. Men da de først havde taget kontakt til advokaten var det ligetil og har efterfølgende givet dem en ro i maven.

""

I Holbæk bor Jytte og Ole på henholdsvis 68 og 69 år. I et dejligt hus, ud til fælleden, nyder de livet, hinanden og deres elskede lille ruhåret gravhund Sofie. Jytte er egentlig gået på pension, som folkeskolelærer, men valgte at fortsætte som tilkaldevikar på en lokal skole. Ole holder sig også fortsat i gang, med jobbet, hvor han sælger varevogne og lastbiler til danske håndværkere og erhvervsvirksomheder.

For nylig valgte Jytte og Ole at ændre det testamente, som de oprettede tilbage i 2007. 

- Vi var nogle år om at gøre noget ved det. Det var bare noget, som vi talte om i ny og næ. Mens vi gik med overvejelserne, hørte vi om muligheden for også at testamentere til velgørende organisationer. Noget vi begge synes var en rar tanke. Og vi blev meget hurtigt enige om, at vi gerne ville donere til Kræftens Bekæmpelse, fortæller Ole.  

Sammen i medgang – og i modgang

I 2020 fejrede Jytte og Ole Rubinbryllup. 40 år sammen – i medgang, men også i modgang. For godt 15 år siden mistede parret nemlig deres fælles søn, Christoffer, i en tragisk ulykke. En hændelse, der - naturligvis - har været med til at forme en stor del af deres tilværelse. 

- Det er svært at komme igennem sorgen over at miste sit barn. Man tror næsten ikke, at man klarer det og kommer videre med livet. Men vi er kommet et godt stykke - sammen. Vi ved, hvor svært det er at komme igennem sådan en krise som par, men vi var gode til at kæmpe sammen og til at fornemme, hvad hinanden havde brug for. Og så valgte vi begge livet til, fortæller Jytte. 

Kort efter Christoffers død skrev Jytte og Ole første gang et testamente. Ulykken havde mindet dem om, hvor hurtigt tingene kunne ændre sig, og de havde behov for, at der var styr på de ting, som var mulige at have indflydelse på – blandt andet hvem der skulle arve dem. 

Som tiden og livet er gået sin gang, ændrede vores mavefornemmelser sig dog lidt. Det blev vigtigere for os at sikre den af os, som eventuelt stod alene tilbage, men faktisk også at sikre pengene reelt ville gøre gavn, forklarer Ole.

""

Eftertænksomheden gav andre behov

Selvom Jytte og Ole er positive mennesker og beskriver sig selv som livsnydere, så har mødet med manges værste frygt også bragt en alvor og eftertænksomhed ind i deres liv. Der går ikke en dag, hvor de ikke taler om Christoffer - ikke de store snakke, men der går altid lidt tanker hans vej – og de besøger hans gravsted næsten hver dag.  Over årene var denne alvor nok også med til at skubbe til ønsket om et lidt anderledes testamente. 

I februar 2020 tog de derfor fat i en advokat. Med sig havde de et klart ønske om, at det nye testamente skulle ændres til også at inkludere to velgørende organisationer: Dyrenes Beskyttelse, til ære for Sofie samt Kræftens Bekæmpelse. 

Et andet økonomisk overblik og hjælp til den gode sag

- Vi har set alt for mange blive ramt af kræft i vores omgangskreds, så vi er glade for, at pengene kommer til at gå til kræftforskning, men også til den vigtige hjælp, som vi ved, at Kræftens Bekæmpelse yder til patienter og pårørende. Vi kender mange, som har fået god hjælp af Kræftens Bekæmpelse i forbindelse med deres kræftdiagnoser, fortæller Jytte. 

Det har givet dem begge en ro i maven at få de sidste ændringer og ting på plads: 

- Det har givet os et andet økonomisk overblik, så vi ikke behøver at spekulere i, hvad nu hvis, men derimod ved med sikkerhed, at vi har sikret den anden, forklarer Ole.

Arvedonationer gør en stor forskel

Ligesom Jytte og Ole, vælger mange danskere hvert år at betænke kræftsagen i deres testamente. Det er meget forskelligt, hvad og hvor meget hver enkelt vælger at donere til Kræftens Bekæmpelse. Hvert et bidrag tæller uanset beløbets størrelse og er med til at støtte Kræftens Bekæmpelses arbejde for, at færre får kræft. Foreningen er fritaget for arveafgift, så hele beløbet går til kræftsagen.

Kræftens Bekæmpelse er en uafhængig organisation, derfor er arvedonationer og private bidrag helt afgørende for arbejdet med forskning, oplysning og støtte til patienter og pårørende. Kun tre pct. af Kræftens Bekæmpelses indtægter kommer fra det offentlige.

Få Kræftens Bekæmpelses arveguide

Vil du vide mere om arv og testamente?

Så kan du få arveguiden, og blive klogere på arvereglerne, hvordan du opretter et testamente, og hvad du skal være særligt opmærksom på. Du kan også læse om arveloven og se eksempler på, hvordan arven fordeles MED og UDEN testamente.

Få arveguiden nu

Inspirerende og rørende fortællinger

Arvedonationer gør en stor forskel. Mød nogle af dem, som har betænkt kræftsagen og dem, som har fået gavn af arvedonationerne.

Har du brug for at tale med en arverådgiver?

Du er meget velkommen til at kontakte vores arverådgivere på arv@cancer.dk. Vi er klar til at hjælpe med svar på generelle spørgsmål om arveloven og med, hvordan du rent praktisk får oprettet dit testamente. Vi kan også hjælpe dig med at finde en advokat i dit nærområde.

35257770
Læs mere om arverådgiverne

""

Bliv klogere på arv og testamente

Mange mennesker kan have stor glæde af at oprette et testamente – også selvom de ikke har en stor formue. Det er nemlig en udbredt misforståelse, at du kun har brug for at oprette et testamente, hvis du har mange penge eller meget vanskelige familieforhold. Der er mange gode grunde til at oprette et testamente.

Se gode grunde her