Skip navigation

Kendskabet til fuldkorns forebyggende effekt er faldet

Fuldkorn forebygger tarmkræft. Men det ved 51 pct. af danskerne ikke.

Smørrebrødsugen sætter fokus på rugbrødets mange gode egenskaber. Foto: Fuldkornspartnerskabet

Fuldkorn er sundt, men det ved halvdelen af danskerne ikke. Det viser ny undersøgelse fra Fuldkornspartnerskabet. Her svarer 51 pct., at de ikke kender fuldkorns positive sundhedseffekter, bl.a. at det forebygger tarmkræft. Tilbage i 2021 var det 44 pct.

- Det går den forkerte vej med kendskabet. Det er rigtig ærgerligt, for fuldkorn er et af de nemmeste kostråd at følge, det er sundt både for tarmsystemet og fordøjelsen, og så mætter det, forklarer Susanne Tøttenborg, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse.

Det er nemt at få mere fuldkorn i sin kost. Der er så mange kornbaserede fødevarer med fuldkorn på hylderne bl.a. havregryn, rugbrød, fuldkornsris, knækbrød, bulgur, cous-cous og også ”hvidt” brød og boller med det orange fuldkornslogo. Samtidig skal der ikke meget fuldkorn til. Med kun 75 gram fuldkorn om dagen kan man forebygge tarmkræft. Det svarer til en lille portion havregrød, en skive rugbrød og en lys fuldkornsbolle.

Spis smørrebrød for nem vej til fuldkorn

I denne uge er det årets smørrebrødsuge, hvor det traditionsrige danske smørrebrød med fokus på rugbrødet fejres via Fuldkornspartnerskabet. Smørrebrød er nemlig en nem og smagfuld måde at få fuldkorn på. Og der findes utallige smagsvarianter.

Du kan få inspiration her

- Rugbrød med pålæg ligger nr. 1 på danskernes top-10 retter. Mange undskylder lidt, at de bare fik rugbrødsmadder til aften, men det er er faktisk både sund, nem og billig fastfood. Så det skal man ikke have dårlig samvittighed over. Det er betydeligt bedre end mange færdigretter eller fastfood, siger Susanne Tøttenborg.

Med kun 75 gram fuldkorn om dagen kan man forebygge tarmkræft. Det svarer til en lille portion havregrød, en skive rugbrød og en lys fuldkornsbolle.

Find opskrifter med fuldkorn

Ved du ikke, hvordan du skal få mere fuldkorn ind i din kost. Vi har samlet en række lækre opskrifter til dig.

Find dem her