Spring navigation over

Kræften gjorde Hollie lam i benene. Så hvorfor ville forskerne have hende ud af sengen for at lege?

Struktureret leg og bevægelse er vigtig under behandlingen af mindre børn med kræft. Det viser de foreløbige resultater i et nyt forskningsprojekt på Rigshospitalet.

""

Katrine Ødegaard skal lige have gentaget spørgsmålet fra idrætsforskeren, som træder ind på stuen. For hun er ikke sikker på, at hun forstår det. Om vi vil deltage i et forskningsprojekt, der undersøger effekten af leg og bevægelse under et børnekræftforløb? 

Det er kun få dage siden, at lægerne har fundet en tumor på størrelse med en appelsin i hendes datters ryg. Den trykker så meget på nerverne, at halvandet årige Hollie har mistet al følelse i benene. Ingen tør sige, om hun nogensinde kommer til at gå igen. 

Katrine retter blikket på sin datter, der ligger stift i hospitalssengen. Hvordan skal det overhovedet kunne lade sig gøre?

Forskeren forstår godt hendes umiddelbare skepsis, men forklarer, at aktiviteterne kan tilpasses – og at man ikke behøver at kunne gå for at lege. Hollie vil have godt af at bevæge og styrke resten af kroppen.

Så svaret bliver heldigvis ja! 

En vigtig opdagelse 

Hvordan det kommer til at gå, skal vi nok komme tilbage til. Men først spoler vi lige tiden tilbage til omkring 2017, hvor danske forskere ved Nationalt forskningscenter for børnekræft (CONTROL) gør et vigtigt fund. De opdager, at børn og unge er så svækkede, når de får kræftdiagnosen, at deres kondition og muskelstyrke er nedsat med 30-40 pct. 

Det betyder, at deres fysiske form kan sammenlignes med en 70-årig inaktiv kvinde, der ryger. Oveni kommer den hårde og intensive behandling, som belaster kroppen yderligere. 

Siden har forskere forsøgt at kaste lys over den opsigtsvækkende opdagelse - og selvom træning næppe er det første man tænker på, når et barn får kræft, så tyder meget på, at fysisk aktivitet tidligt i behandlingen kan være en del af løsningen. I hvert fald hvis man kigger på børn mellem 6-18 år.

Feltet for de yngre børn er endnu uopdaget land. 

Netop det vil Anna Pouplier forsøge at lave om på. For med en baggrund som kandidat i idræt og en passion for bevægelse og leg ved hun, at fysisk aktivitet i den tidlige barndom, kan være afgørende på mange parametre senere i livet. Studier viser nemlig, at det er gennem leg og bevægelse, at børn udforsker sig selv, deres evner, interagerer med andre og verden omkring sig – og former deres sociale og personlige udvikling. 

I 2020 går hun derfor, sammen med resten af forskergruppen, ledet af Hanne Bækgaard på Rigshospitalets afdeling for Børn og Unge, i gang med at udvikle et struktureret legeprogram for de kræftramte børn mellem 1-5 år. Det skal hjælpe dem med at genvinde styrke og grovmotorik og på den måde undersøge, om struktureret aktiv leg kan understøtte deres fysiske, sociale og personlige udvikling.

Projektet, som er støttet af Kræftens Bekæmpelse, hedder RePlay, og er det første studie i Danmark og internationalt, der fokuserer på fysisk aktivitet for førskolebørn med kræft

Selv under isolation kan man lege

Inde på stuen ligger Hollie stadig i nogenlunde samme position i hospitalssengen.

Det er kun to uger siden, at hendes pludselige smerter og lammelse i benene under badeferien på Rhodos, fik de græske læger til at sende familien akut hjem til Rigshospitalet med det første ledige fly. Mistanken var kræft.

I de to uger håber Katrine, at lægerne tager fejl. Men det gør de ikke. 

Hollie har Neuroblastom. En kræftsygdom, som opstår hos små børn i nervesystemet – og som desværre er kendt for at have genstridige kræftceller. Så Hollie skal have en særlig kombination af to slags kemobehandlinger og det betyder, at hun i perioder skal være isoleret på stuen.

Heldigvis betyder isolationen ikke noget for Hollies deltagelse i forskningsprojektet. 

Hvis Hollie ikke kan være med på de tre faste ugentlige legesessioner, så kommer Anna bare op til hende. For selvom legesessionerne er en vigtig del af projektet, hvor børnene samtidig får lov til at møde jævnaldrende, så kan forløbet tilpasses de små patienters behov, som jo kan ændre sig fra time til time. 

""

Den gennemsigtige legekasse

Første gang Anna banker på hos Hollie, er hun iført den velkendte blå beskyttelseskittel og plastikhandsker. Det er svært at skelne, om hun er sygeplejersken, der skal måle vitale værdier, laboranten, der skal tage nye blodprøver, eller lægen, der skal prikke hende under fødderne for at se, om der er det mindste liv i dem. 

I første færd skænker Hollie hende derfor ikke et blik. Men i favnen har Anna noget med, de andre ikke har: En gennemsigtig kasse propfyldt med farverigt legetøj – alt lige fra bolde, ærteposer til balancepuder og byggeklodser, som hun langsomt hiver op. 

Nu står Hollies øjne på stilke. 

Fra sengen følger hun Anna, der er ved at gøre klar til dagens session på gulvet. Om lidt skal de lege en leg på gulvet, hvor Hollie i siddende stilling skal kaste med store bløde bolde for at vælte et tårn af klodser. Formålet med legen er at styrke de store muskelgrupper i overkroppen, som på det tidspunkt er de eneste, hun kan bruge. 

Dagens program tager højde for Hollies fysiske kunnen og er desuden tilrettelagt efter principperne for struktureret aktiv leg, der i al sin enkelthed går ud på, at legen altid starter og slutter med en goddag- og farvelsang, som skaber en genkendelig struktur og ramme for børnene. 

- Imellem ritualerne udfordrer vi så børnene der, hvor de er motorisk. Både for styrkens skyld, men også for at skabe bevægelsesglæde og give dem succesfulde oplevelser, så de genvinder troen på egne evner, siger Anna Populier. 

Da Anna går derfra, har Hollie allerede vist en side af sig selv, som Kim og Katrine ikke har set i månedsvis. Flere gange har hun rakt ud efter boldene, lavet lyde, pludret og smilet.

- For første gang i lang tid kunne vi kende hende igen, fortæller Katrine.

Projektet bliver en vigtig brik i behandlingen 

Det er med blandede følelser, at Katrine pakker taskerne efter 98 dages indlæggelse. På den ene side glæder hun sig til at komme hjem. Men på den anden side er hun skrækslagen. Nu skal de selv stå for meget af den behandling, de har fået hjælp til. 

Samtidig skal Hollie, som så mange andre børn i projektet, der kan behandles ambulant, fortsætte med at følge legeprogrammet hjemmefra. Katrine og Kim får derfor et inspirationshæfte med under armen, som forskerne bag projektet har udviklet. Det indeholder tegninger og beskrivelser på forskellige lege og bevægelsesaktiviteter, som fokuserer på de grovmotoriske funktioner.

Formålet med inspirationshæftet er at hjælpe forældrene med de daglige 45 minutters træning – både derhjemme, men også på hospitalet på de dage, hvor der ikke er fælles træning. 

For Katrine og Kim betyder hjælpen alverden. 

- Måske lyder det simpelt, men når du i forvejen er slidt ned til sokkeholderne og pludselig står på egen hånd med alt fra kemotabletter til hygiejne af sonder, så er det en stor hjælp at kunne hive noget konkret frem, som man kan inspireres af. Det har helt klart været en afgørende faktor for, at vi blev holdt til ilden hver dag derhjemme, fortæller Katrine.

- Når vi hiver hæftet frem, så ved Hollie lige præcis, hvad der skal ske. Det er tydeligt, at hun glæder sig, tilføjer Katrine, mens hun ivrigt klapper i hænderne for at gengive sin datters kropssprog. 

Katrine og Kim oplever, at legen gør Hollie glad, udfordrer hende motorisk og giver hende lyst til at bevæge sig. Sideløbende med projektet får hun også hjælp med målrettet fysioterapi og langsomt bærer hele indsatsen frugt. For i takt med fysioterapeuternes enorme arbejde og den effektive medicin, der får tumoren til at skrumpe, begynder Hollie at udvikle sig enormt. Hun begynder at bruge sin overkrop på en helt anden måde. 

- Hun får en anden selvsikkerhed i sine bevægelser. Og så begynder hun at krybe og kravle, fortæller Katrine. 

Kort tid efter står Hollie op ad alle møbler. Så da Katrine slipper hende på gulvet til kontrol for at vise, at hun er begyndt at komme lidt rundt med en gåvogn, er alle ved at falde på halen af begejstring. 

Selv lægerne kalder det et mirakel.

Lovende resultater

Forskningsprojektet RePlay har været i gang i næsten fire år og alle deltagerne er nu blevet inkluderet. Udover Hollie har 83 førskolebørn, som har været behandlet for kræft i perioden 2021-2024, deltaget i det randomiserede studie. Halvdelen har afprøvet legeprogrammet både derhjemme og på sygehuset, mens den anden halvdelen har været i en kontrolgruppe.

I interventionsstudiet har forskerne gennem observation af børnenes følelsesmæssige, kropslige og verbale udtryk fået et grundigt indblik i deres oplevelserne af legeprogrammet. Og selvom effektresultaterne endnu ikke er blevet opgjort, ser de foreløbige resultater lovende ud. 

For konklusionen på den del af projektet, der blev afsluttet med Anna Pouplier’s Ph.d., er klar: Strukturereret aktiv leg er vigtig i rehabiliteringen af mindre børn under kræftbehandling. 

Data peger nemlig på, at legeprogrammet har potentiale til at understøtte børnenes fysiske, personlige og sociale udvikling, forklarer Anna Pouplier:

- Uanset alder og sygdommens alvor, har børnene lyst til at lege. Selv under den mest intense behandling kommer de op af sengen, er mere fysiske aktive og udtrykker stor bevægelsesglæde, fortæller Anna. 

- Igennem den udfordrende leg ser vi desuden, at børnene opnår en masse succesoplevelser, der styrker troen på egne evner, fremmer deres selvtillid i bevægelse og understøtter deres personlige udvikling, tilføjer hun. 

På det mere sociale plan viser studiet, at legesessionerne, hvor både børnene, deres forældre og en fagperson deltager, giver dem en følelse af at være en del af et fællesskab, som de kan bidrage til. 

- Det udtrykte de enten ved at invitere andre med i legen, vente på tur eller ved at støtte og heppe på hinanden. På den måde fik de også øvet en masse sociale færdigheder, som kan være en vigtig hjælp til bedre at kunne afkode de sociale normer blandt jævnaldrende, når de skal tilbage til hverdagen efter behandlingen, fortæller Anna Pouplier. 

- Struktureret aktiv leg under behandlingen er et klart skub i den rigtige retning, understreger hun. 

I undersøgelsen har forskerne har også spurgt forældrene, hvordan det har været at deltage?

- Her ser vi, at forældrene spiller en afgørende rolle for deres barns deltagelse i projektet. Men vi ser også, at de oplever en dobbeltrolle med mange behandlingsrelaterede ansvarsområder som gør det svært at stå for træningen alene. Vores støttende rolle som faciliterende fagperson er derfor afgørende for den strukturerede aktive leg, fortæller Anna Pouplier. 

På sigt drømmer Anna om, at forskningen og evidensen på området, kan sørge for at fysisk aktivitet, leg og bevægelse bliver en fast del af standardbehandlingen. 

Et reddet liv skal også leves!

I dag er Hollie tre år. Omme i hendes ryg sidder stadig en lille rest af tumoren. Lægerne tør ikke fjerne den, da risikoen for at skade de genoprettede nerver er for stor. Det er bedre, at hun lever med den. 

Heldigvis holder det ikke Hollie tilbage.  

- I skrivende stund har hun smidt gåvognen, da hun er blevet så sikker i benene. Faktisk foregår alt i løb lige i hælene på storesøster. Det havde vi aldrig turde håbe på, fortæller Katrine. 

Hun er overbevist om, at RePlay har haft betydning for, at Hollie er nået så langt, som hun er motorisk. 

- Projektet har helt klart været med til at give hende mere bevægelsesglæde og selvtillid. Det ser vi nu, når hun uden tøven tør kaste sig ud i nye lege og relationer i børnehaven på lige fod med de andre børn, tilføjer Katrine. 

- I den første voldsomme del af Hollies kræftforløb lå spørgsmålet om overlevelse som en tung dyne over os. Vi havde ikke overskud til at tænke mere langsigtet. Så når vi ser tilbage nu, fyldes vi med taknemmelighed over, at andre havde. For et reddet liv skal også leves – og det er jeg stolt af, at vi har bidraget med viden til, slutter hun.