En vigtig opdagelse
Hvordan det kommer til at gå, skal vi nok komme tilbage til. Men først spoler vi lige tiden tilbage til omkring 2017, hvor danske forskere ved Nationalt forskningscenter for børnekræft (CONTROL) gør et vigtigt fund. De opdager, at børn og unge er så svækkede, når de får kræftdiagnosen, at deres kondition og muskelstyrke er nedsat med 30-40 pct.
Det betyder, at deres fysiske form kan sammenlignes med en 70-årig inaktiv kvinde, der ryger. Oveni kommer den hårde og intensive behandling, som belaster kroppen yderligere.
Siden har forskere forsøgt at kaste lys over den opsigtsvækkende opdagelse - og selvom træning næppe er det første man tænker på, når et barn får kræft, så tyder meget på, at fysisk aktivitet tidligt i behandlingen kan være en del af løsningen. I hvert fald hvis man kigger på børn mellem 6-18 år.
Feltet for de yngre børn er endnu uopdaget land.
Netop det vil Anna Pouplier forsøge at lave om på. For med en baggrund som kandidat i idræt og en passion for bevægelse og leg ved hun, at fysisk aktivitet i den tidlige barndom, kan være afgørende på mange parametre senere i livet. Studier viser nemlig, at det er gennem leg og bevægelse, at børn udforsker sig selv, deres evner, interagerer med andre og verden omkring sig – og former deres sociale og personlige udvikling.
I 2020 går hun derfor, sammen med resten af forskergruppen, ledet af Hanne Bækgaard på Rigshospitalets afdeling for Børn og Unge, i gang med at udvikle et struktureret legeprogram for de kræftramte børn mellem 1-5 år. Det skal hjælpe dem med at genvinde styrke og grovmotorik og på den måde undersøge, om struktureret aktiv leg kan understøtte deres fysiske, sociale og personlige udvikling.
Projektet, som er støttet af Kræftens Bekæmpelse, hedder RePlay, og er det første studie i Danmark og internationalt, der fokuserer på fysisk aktivitet for førskolebørn med kræft