NYHEDSBREV
Tilmeld dig nyhedsbrevet til patienter og pårørende. Her finder du inspiration, støtte og sidste nyt på kræftområdet. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Læs mere og tilmeld dig nyhedsbrevetForeningen efterlyser et udvidet samarbejde over landegrænserne.
Det er urimeligt og trist, at alvorligt kræftsyge danskere skal bruge deres opsparinger på at rejse til udlandet for at få en behandling, som deres læge i Danmark anbefaler.
Sådan siger Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Jesper Fisker, i en kommentar til den aktuelle debat om kræftpatienters adgang til ny, virksom medicin.
I den seneste tid har medierne fortalt om kræftsyge fra Danmark, der betaler af egen lomme for behandlinger, som Medicinrådet ikke har godkendt, men som deres læge har anbefalet. Medicinrådet er af Folketinget sat til at vurdere, om ny, dyr medicin skal tilbydes som standardbehandling til patienter.
- Det er dybt bekymrende, når kræftpatienter fra Danmark har dårligere behandlingsmuligheder end i de nabolande, vi sammenligner os med. Det skaber ikke bare ulighed mellem landene, men også blandt danske patienter, som ikke alle har råd til at betale for behandling, siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelse bakker generelt op om Medicinrådets arbejde og mener, at det er nødvendigt med en national instans, som vurderer og prioriterer ny medicin
Men der er sager, hvor foreningen er uenig i rådets afgørelser.
Det gælder bl.a. lægemidlet Trodelvy, som Medicinrådet for to år siden afviste at godkende til kvinder med en særlig form for brystkræft med spredning, der ikke kan behandles med operation. Midlet var for dyrt, mente rådet. Danske Patienter, der repræsenterer patienterne i Medicinrådet, protesterede over beslutningen sammen med Kræftens Bekæmpelse.
- De kvinder, der kunne få gavn af behandlingen, er blevet ofre for nogle prisforhandlinger, konstaterer Jesper Fisker.
Medicinrådet kender ikke de priser, som lægemiddelfirmaer sætter i vores nabolande i forbindelse med godkendelse af ny medicin. Lægemiddelvirksomhederne kræver nemlig, at der er fortrolighed om priserne i de forskellige lande.
- For patienterne er det uforståeligt og urimeligt. Der burde være gennemsigtighed om priserne landene imellem. Det handler jo om lægemidler, som kan betyde liv eller død for folk – ikke tyggegummi eller biler, siger Jesper Fisker.
- Det vil være meget svært at opnå transparente priser. Men en måde at skabe mere åbenhed mellem landene er at samarbejde om prisforhandlinger og vurderinger i Norden, siger Jesper Fisker.
Livsvigtig medicin bør være et fælles samfundsansvar. Øget internationalt samarbejde er også vigtigt for at sikre hurtigere adgang til nye behandlinger
Kræftens Bekæmpelse opfordrer derfor til et større skandinavisk samarbejde på området. Der kunne også være et forstærket samarbejde i EU.
- Livsvigtig medicin bør være et fælles samfundsansvar. Øget internationalt samarbejde er også vigtigt for at sikre hurtigere adgang til nye behandlinger. Samarbejder som Nordisk Lægemiddelforum og Joint Nordic HTA-Bodies gør det muligt at tackle fælles udfordringer og styrke forhandlingspositionen over for lægemiddelindustrien, siger han.
I sagen om Trodelvy har firmaet bag midlet flere gange anmodet om at få sagen revurderet i Medicinrådet, men er blevet afvist af rådets formænd. Før sommerferien prøvede firmaet igen, og formandskabet har denne gang besluttet at revurdere. Sagen forventes først til behandling i april 2025.
- På kvindernes vegne er jeg glad for beslutningen, selvom det dog ikke er en garanti for, at midlet bliver godkendt. Uanset udfaldet hjælper det ikke de kvinder, der ulykkeligvis står i situationen lige nu, siger Jesper Fisker.
Kræftens Bekæmpelse har opfordret Medicinrådet til at bruge alternative prismodeller og brug af real world data for at undgå sager som den aktuelle med Trodelvy.
- Det er positivt, at Medicinrådet og den offentlige indkøbsorganisation Amgros har udviklet nye prisforhandlingsmodeller, som kan mindske usikkerheden omkring nye lægemidler. Vi håber, at de bliver brugt mere, så patienter hurtigere kan få den bedste behandling. Vi vil følge nøje med i udviklingen, siger Jesper Fisker.
Tilmeld dig nyhedsbrevet til patienter og pårørende. Her finder du inspiration, støtte og sidste nyt på kræftområdet. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.
Læs mere og tilmeld dig nyhedsbrevet