De simple råd
Der er desværre lang vej endnu, før der er diætister på alle kræftafdelinger. Men heldigvis er der også en del, du selv kan gøre, hvis du begynder at tabe dig under din kræftsygdom.
- Det kan godt være svært, hvis du har det dårligt, og kiloene lige så stille rasler af. Men selv små skridt har stor betydning, forklarer diætist Vivi Becktoft fra Kræftlinjen på Kræftens Bekæmpelse.
Hvis du for eksempel ved, at du ikke kan få mere ned til frokost end en halv rugbrød med ost, så tænk i højden: Put et godt lag smør på brødet og en ekstra skive ost.
- Det er stadig kun en halv rugbrødsmad, men du har lige optimeret på både kalorier og proteiner, siger hun.
Omvendt behøver du ikke spise en masse grøntsager, hvis appetitten er lille. De fylder for meget i maven i forhold til hvor få kalorier, de indeholder. Tag hellere en ekstra skive kød og en stor skefuld fed sovs til aftensmaden. Og supplér med kalorierige mellemmåltider som nødder, avocado, kakaomælk, energidrikke, chokolade eller hvad du nu synes, er lækkert.
- Først og fremmest skal du spise mad, du godt kan lide. Det giver størst chance for, at den kommer ned i maven, og sikrer dermed, at du overhovedet får energi. Hver en bid tæller! Hold fokus på at spise så mange proteiner og kalorier som overhovedet muligt, siger hun.
Nogle kræftpatienter bruger lang tid på at forberede et indbydende måltid – og så er de så udmattede bagefter, at de ikke har energi til at spise det.
- Jeg er normalt stor fortaler for hjemmelavet mad fra bunden med gode råvarer. Men i den her situation er det meget bedre at købe en stor bøtte færdig kartoffelsalat og en fiskefilet i supermarkedets delikatesseafdeling. Så kan du vende tilbage til dine gamle, sunde vaner, når du er blevet kræftfri, slutter diætist Vivi Becktoft.