Skip navigation

Nye tal: Fremgang for brystkræftpatienter i Region Hovedstaden

Det går bedre med at operere brystkræftpatienter til tiden.

Modelfoto

Efter flere års bekymrende tilbagegang på brystkræftområdet pegede pilen i den rigtige retning for Region Hovedstaden i slutningen af 2023.

Det viser tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der netop har offentliggjort data for 4. kvartal i 2023 for pakkeforløb for kræft. 

I 4. kvartal var det 68 pct. af kræftpakkeforløbene i Region Hovedstaden, der resulterede i en operation for brystkræft, som blev gennemført inden for forløbstiden. Den er på 27 dage. 

Det er en stigning på 25 procentpoint fra 3. kvartal 2023. Her blev 43 pct. af forløbene gennemført til tiden. I 2. kvartal lå tallet på alarmerende 34 pct.

- Jeg vil gerne anerkende det arbejde, der bliver gjort for brystkræftpatienterne. Selvom regionen er et stykke fra at indfri egne mål om at behandle 85 pct. til tiden, er jeg glad for at se, at regionen rykker sig, siger Marianne Karstensen, som er formand for Kræftens Bekæmpelses regionsudvalg i Region Hovedstaden.

Tal for livmoderhalskræft bekymrer

På tværs af alle kræftformer formår Region Hovedstaden at behandle 81 pct. til tiden – det tal kaldes målopfyldelsen. Samlet set har alle regioner – målt på alle pakkeforløb – også en målopfyldelse på 81 pct.

Region Hovedstaden er i fornuftig gænge, som Marianne Karstensen udtrykker det.

Men hun noterer sig også, at udviklingen på livmoderhalskræftområdet er en smule bekymrende. Målopfyldelsen for kirurgi i 2. kvartal 2021 lå på 93 pct., og i 4. kvartal i 2023 var den 35 pct.

- Det er selvfølgelig noget, vi holder øje med, og vi er i løbende dialog med regionen, for man skal hele tiden huske på, at bag tallene gemmer sig patienter. Kræft er en akut sygdom, så jo længere tid de venter på at blive behandlet, desto dårligere bliver prognosen, forklarer Marianne Karstensen.

Læs her, hvordan tallene for 4. kvartal ser ud på landsplan for hele kræftområdet