Skip navigation

Ny forskning skal øge forståelsen af leddegigt og kræft

Kræftens Bekæmpelse støtter forskning på tværs af sygdomme.

leddegigt
Det nye forskningsprojekt skal blandt andet besvare en række spørgsmål om samspillet mellem immunterapi og leddegigt. Foto: Colourbox

Forskning har vist, at patienter med leddegigt har en øget risiko for at udvikle visse kræftsygdomme. Alligevel ved man kun lidt om, hvad det betyder for patienterne, at de både har leddegigt og kræft.

Målet med et nyt forskningsprojekt, som Kræftens Bekæmpelse har støttet, er derfor at få mere viden om samspillet mellem leddegigt og kræft, og om hvordan det går med de leddegigtpatienter, der får kræft.

- Vi skal finde ud af, om vores leddegigtpatienter får den bedst mulige kræftbehandling, og hvordan det går dem. Det er vigtigt at øge vores viden om, hvad det vil sige at have kræft og leddegigt samtidig, så lægerne kan give patienterne den bedst mulige vejledning og behandling, siger Lene Wohlfahrt Dreyer.

Hun er ledende overlæge og professor ved gigtafdelingen på Aalborg Universitetshospital og leder det nye forskningsprojekt.

Øget risiko for lymfekræft og lungekræft

Det nye forskningsprojekt tager udgangspunkt i såkaldte registerstudier, hvor grundstenene er gigtdatabasen DANBIO, lymfekræftsdatabasen LYFO samt Dansk Lunge Cancer Register. DANBIO indeholder data om 41.000 leddegigtpatienter i Danmark, og forskerne vil sammenholde data herfra med data om lymfe- og lungekræft samt kræftbehandling heraf.

Både lymfekræft og lungekræft er kræftsygdomme, som patienter med leddegigt har en øget risiko for at få.

En særskilt del af projektet går ud på at undersøge, om leddegigtpatienter får del i de fremskridt, der er sket med immunterapi som behandling af en række forskellige kræftsygdomme.

Leddegigt som bivirkning til immunterapi

Immunterapi er behandling, der aktiverer kroppens immunsystem til at bekæmpe kræft. En særlig type medicin, de såkaldte checkpoint-hæmmere, har skabt meget store fremskridt i kræftbehandlingen. De kan imidlertid også give alvorlige bivirkninger hos patienterne, blandet andet symptomer, der minder om leddegigt.

- Kræftlægerne ved godt, at nogle af deres patienter får gigtproblemer af behandlingen, og så henviser de patienterne til gigtlægerne. Vi modtager også nogle patienter, der ikke tidligere havde leddegigt, men har fået det på grund af immunterapi, fortæller Lene Wohlfahrt Dreyer.

Ifølge Lene Wohlfahrt Dreyer er der tidligere lavet nogle små studier, der viser, at leddegigtpatienter ikke tåler behandling med immunterapi lige så godt som patienter uden leddegigt.

Det nye forskningsprojekt skal derfor besvare en række spørgsmål om samspillet mellem immunterapi og leddegigt.

- Vi har brug for at vide, om leddegigtpatienter, der får kræft, får tilbudt behandling med immunterapi på niveau med andre, om de kan tåle behandlingen med immunterapi, og i hvilken udstrækning immunterapien forværrer leddegigten, forklarer Lene Wohlfahrt Dreyer.