Skip navigation

Ny håndbog: Viden og støtte til unge pårørende med kræft tæt på

Hvad gør du, hvis din kæreste, bror eller ven får kræft? Ny håndbog til unge.

""
Projektleder i Ung Kræft, Louise Jespersen, med den nye håndbog til unge pårørende. Bogen udkommer i dag og fås på hospitaler og på Ung Kræfts hjemmeside. Foto: Martin Øhlers Petersen.

- Jeg følte mig bare så ung. Det var meget angstfyldt, men jeg var den nærmeste. Jeg smed alle hæmninger og spurgte igen og igen, indtil jeg fik svar, hvis der var noget, jeg syntes, var vigtigt. Jeg var nødt til at tage rollen på mig.

Sådan fortæller Line Beck om at blive pårørende som 31-årig, da hendes kæreste fik kræft. I dag lancerer Ung Kræft i Kræftens Bekæmpelse en ny håndbog, som særligt skal støtte unge pårørende som Line i kræftforløbet.  

Line er nemlig ikke alene. Årligt får ca. 1600 unge mellem 18-39 år kræft. Omkring dem står deres pårørende klar til at hjælpe og støtte. Pårørende, som ofte også selv er unge og i gang med at uddanne sig, flytte hjemmefra og måske stifte familie.  

Støtte i en sårbar tid

Den nye håndbog ’Når du har fået kræft – Håndbog til dig, der er ung pårørende til en ung med kræft’ udgives af Ung Kræft, som er et fællesskab i Kræftens Bekæmpelse for unge kræftpatienter og deres unge pårørende. Projektleder i Ung Kræft, Louise Jespersen, fortæller:

- Som ung pårørende bliver man ramt på et meget sårbart tidspunkt i livet, og man kan føle sig meget alene. Vi håber, at vi med håndbogen kan vise de unge pårørende, at de ikke er alene. De kan både finde fællesskab og støtte.  

Unge pårørende kan i håndbogen finde svar på nogle af de mange spørgsmål, der melder sig i et kræftforløb. Det kan f.eks. være i forhold til mødet med sundhedsvæsenet, studie- og arbejdsliv og muligheder for vejledning og hjælp. 

Fra ung til ung

Håndbogen beskriver også, hvordan du kan passe på dig selv som pårørende og de mange bekymringer og følelser, man kan have. Det fortælles gennem personlige historier og citater fra unge, der – ligesom Line Beck i artiklens start – er pårørende til en kæreste, søster, bror eller god ven med kræft. 

- Jeg vil gerne sige en stor tak til Line og alle de andre unge, der giver bogen nærvær og autenticitet ved at bidrage med deres erfaringer. Jeg tror, at mange vil kunne spejle sig i netop de personlige historier, siger Louise Jespersen.

’Når du har fået kræft – Håndbog til dig, der er ung pårørende til en ung med kræft’ bliver præsenteret i dag, torsdag den 11. april ved en lanceringsfest i Lake House på Nørrebro i København. Alle unge pårørende og deres unge kræftpatienter er velkomne. Find tilmelding og information her:

Lanceringsfest for ny pårørendehåndbog