Skip navigation

Ny viden om østrogen-tabletter og brystkræft

Vaginale østrogen-tabletter under overgangsalderen øger ikke risikoen for brystkræft.

""
Forskerne fremhæver, at viden om at vaginale østradiol-tabletter under overgangsalderen ikke øger risikoen for brystkræft, er betryggende for kvinder, når de i samråd med deres læge skal afveje fordele og ulemper ved behandlingen. Modelfoto: Adobe Stock

Ændringer i kvinders hormoner i forbindelse med overgangsalderen kan for mange være forbundet med en række ubehagelige symptomer. Faktisk oplever op mod halvdelen af alle kvinder symptomer som irritation i skeden, underlivsinfektion, urinvejsinfektion, ufrivillig vandladning og smerter ved samleje. 

Generne kan i mange tilfælde behandles med hormonpiller, som indføres i skeden. En behandling som et stigende antal kvinder vælger. Hormontabletter, som indtages oralt, øger risikoen for udvikling af brystkræft. Men den nye undersøgelse, der er ledet af forskere fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning viser, at brugen af vaginalt østrogen derimod ikke er forbundet med en øget risiko for brystkræft.

Betydning for mange kvinder

Den nye forskning viser, at selv blandt de kvinder, der bruger den vaginale østrogenbehandling i længst tid og ved højest dosis, er der ingen øget risiko for brystkræft. Og det er vigtigt nyt forklarer forskerne:

- Resultaterne er betydningsfulde, fordi mange kvinder har brug for denne behandling, men samtidig er bekymrede for, om den øger deres risiko for brystkræft. Så at vaginale østradiol-tabletter ikke øger risikoen for brystkræft, er betryggende for den enkelte kvinde, når hun i samråd med sin læge skal afveje fordele og ulemper ved behandlingen. Det forklarer seniorforsker Lina Mørch fra forskergruppen ’Kræft og Medicin’ ved Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, som sammen med læge og postdoc Amani Meaidi har stået i spidsen for den nye forskning.

Brystkræft er den hyppigste kræftform hos kvinder, så den nye forskning bidrager med vigtig viden.

- Vi ved en del om hvordan hormonbehandling, som man tager oralt, påvirker kroppen. Men der mangler viden om helbredseffekterne ved at bruge vaginal østrogenbehandling. Vi har tidligere vist, at vaginal østrogenbehandling er forbundet med en øget forekomst af mere sjældne kræftformer, såsom kræft i livmoderen. Derimod er vaginal østrogenbehandling risikofri for nogle sygdomme, som ellers er forbundet med orale hormonbehandlinger, siger Lina Mørch. 

Forskerne har sat gang i flere undersøgelser på området. Blandt andet en undersøgelse af risikoen for kræft i æggestokkene, hvor resultaterne forventes snart at være klar til offentliggørelse.  

Resultaterne er offentliggjort her: Meaidi A. et al.: Association of vaginal oestradiol and the rate of breast cancer in Denmark: registry based, case-control study, nested in a nationwide cohort. BMJ Med2024;3:e000753. doi:10.1136/bmjmed-2023-000753