Nye tal: 8 ud af 10 brystkræftpatienter venter for længe i Region Sjælland
Andelen af patienter, der venter for længe, har ikke været større siden corona.
Region Sjælland har i årevis haft problemer med at operere brystkræftpatienter til tiden.
De nye tal fra Sundhedsdatastyrelsen, der netop er udkommet, viser, at problemerne fortsatte i 2. kvartal i år.
Kun 22 pct. af kræftpakkeforløbene, der resulterede i en operation for brystkræft, blev gennemført inden for forløbstiden på 27 dage. Målopfyldelsen – som tallet kaldes - har ikke været lavere siden Covid-19- årene i 2020 og 2021.
- Det er stærkt foruroligende. Vi har gennem årene set udviklingen gå den gale vej, på trods af at regionen har lavet kræftplaner og givet flere midler til udstyr og kapacitet, ja, så er der stadig ikke rettet op, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.
Også ved operation på lungekræftområdet er der sket et stort fald på 25 procentpoint fra 1. kvartal til 2. kvartal i år.
I kun 37 pct. af tilfældene blev patienter med lungekræft opereret til tiden. Det er utilfredsstillende:
- Det er vigtigt at holde sig for øje, at uanset om der er tale om lungekræft, brystkræft eller andre kræftsygdomme, så er tid afgørende. Jo længere patienten venter på at komme i behandling, jo dårligere bliver prognosen, understreger han.
Brystkræft trækker ned
På tværs af alle kræftformer blev patienterne på landsplan behandlet til tiden i 78 pct. af tilfældene.
Jesper Fisker mener overordnet, at det er godkendt med tanke på de mange udfordringer sundhedsvæsenet står over for med manglende personale og kapacitet. Men der er stadig mange, der venter for længe - også efter regionernes egen målsætning om, at 90 pct. af alle kræftpakkeforløb overholder forløbstiderne.
- Desværre trækker især brystkræft ned i det samlede billede. Det er rigtig ærgerligt, siger han.
Følger forløbstiderne
Kræftens Bekæmpelse følger forløbstiderne nøje, fordi de giver et billede af, hvordan det går med at behandle kræftpatienterne til tiden. Pakkeforløbene måler tiden fra henvisning til behandling. Men rapporten viser ikke, hvor mange dage, der reelt overskrides med i de forløb, som ikke kommer i gang til tiden. De data findes, og dem har foreningen længe efterlyst.
- Bliver forløbene overskredet med én dag eller én måned? Det ved vi reelt ikke, og det er et problem for patientsikkerheden. Vi mener, at der skal være fuld gennemsigtighed, siger Jesper Fisker.
Målopfyldelsen forventes at blive endnu lavere, da det er opgjort uden efterregistreringer og dermed ikke er endeligt.