Skip navigation

Søren Gade fik tjekket mærkerne på Folkemødet: - Mænd, kom nu afsted!

Folketingets formand blev undersøgt af en hudlæge og skal have fjernet et modermærke.

Hudlæge Monika Gniadecka og Folketingets formand, Søren Gade. Foto: Kasper Elbæk

206. Så mange Folkemøde-gæster var forbi Kræftens Bekæmpelses telt for at få lavet et gratis modermærketjek af en hudlæge. Blandt dem, der var mødt op for at lade sig tjekke, var Folketingets formand og tidligere forsvarsminister Søren Gade. 

- Jeg er sikker på, at mine døtre vil synes, at det er alle tiders, at jeg har været en tur forbi en hudlæge. Hun fandt et modermærke, der skal brændes væk, og det fik jeg en henvisning til. Det er ikke noget alvorligt, men rigtig fint at få ordnet. Og man skal jo netop gå til lægen for at få opdaget tingene i tide, siger han.

Ifølge det 61-årige folketingsmedlem er mænd som ham selv særligt dårlige til at komme til lægen og reagere på kroppens signaler. 

- Det kan jeg personligt skrive under på, for det er altid mine to piger, der må tvinge mig afsted. Men jeg vil alligevel sige, at jeg er blevet bedre til at passe på mig selv. 

Mistede sin kone til kræft

I 2008 mistede Søren Gade sin kone til kræft, og tabet har ændret hans syn på at passe på sig selv. 

- Inden min kone fik kræft, var jeg ærligt talt ligeglad, men hendes sygdom har lært mig, at mit helbred ikke kun handler om mig. Det handler også om mine børn, der gerne vil bevare mig lidt længere, siger han og tilføjer: 

- Så det er jo en egoistisk handling, når man lader være med at aflevere en afføringsprøve eller få tjekket sine modermærker. Vi har alle nogen, der holder af os, og hvis man ikke selv kan tage sig sammen, så bør man i det mindste gøre det for deres skyld. 

Jeg er jo selv en af de her fodslæbende mænd, men det er vigtigt at huske på, at kræft kan helbredes, når det opdages i tide
Søren Gade

’Svært at sige nej’

Den garvede politiker er ikke overrasket over, at så mange har valgt at slå vejen forbi Kræftens Bekæmpelses modermærketjek. 

- Det er simpelthen så let at få gjort, og når rare mennesker byder velkommen og inviterer ind til at få dem tjekket, så er det næsten svært at sige nej, siger Søren Gade, der mener, at sundhedsvæsenet måske kan lære noget af den effektive og tilgængelige screening på Folkemødet. 

Han forlod det hvide telt med en henvisning til lægen og ny viden om modermærkekræft fra hudlægen. 

- Jeg har lært, at det er en af de letteste kræftformer at opdage, fordi man kan se dem med det blotte øje. Og så kan man jo bede sin mand eller kone om hjælp til at tjekke dem, man ikke selv kan se, siger Søren Gade og kommer med en opfordring til alle de jævnaldrende mænd. 

- Kom nu afsted! Jeg er jo selv en af de her fodslæbende mænd, men det er vigtigt at huske på, at kræft kan helbredes, når det opdages i tide. Jeg vil gerne opfordre alle mændene derude – og særligt dem over 50 – til at få tjekket mærkerne og indsendt den afføringsprøve. Det redder liv.