Skip navigation

Tak til H.M. Dronning Margrethe 2. for 52 års opbakning til kræftsagen

Kræftens Bekæmpelses formand og direktør takker dronningen for sin mangeårige støtte.

Hendes Majestæt Dronningen giver i 1992 sit bidrag til indsamler Kurt Kjeldsen fra Holstebro og frivillig Marianne Karstensen. Foto: Rigmor Mydtskov

En æra slutter, når H.M. Dronning Margrethe 2. abdicerer den 14. januar 2024 og overlader tronen til H.K.H. Kronprinsen.  

Tronskiftet bliver også en del af Kræftens Bekæmpelses historie, idet Dronningen har været protektor for kræftsagen gennem mere end et halvt århundrede.

Protektor siden 1972

Siden Hans Majestæt Kong Frederik 9. gik bort i 1972, har Dronningen været protektor for Kræftens Bekæmpelse og dermed i over 50 år støttet foreningens indsats for, at færre får kræft, at flere overlever kræft, og at flere får et bedre liv efter kræft.

Kræftens Bekæmpelses formand, Helen Bernt Andersen, og adm. direktør, Jesper Fisker, takker på vegne af foreningen Dronningen for den mangeårige interesse for og engagement i Kræftens Bekæmpelses arbejde.  

- Hendes Majestæt Dronningens protektorat har både sendt et stærkt signal om vigtigheden af arbejdet med kræftsagen og været et symbol på støtte til og medfølelse med de mange i befolkningen, der selv er eller har været ramt af sygdommen. Der skal lyde en dybfølt tak for den mangeårige interesse for og engagement i Kræftens Bekæmpelses arbejde, siger de.

Dronningen giver i 1988 sit bidrag til indsamler Connie Madsen, Galten, samt daværende administrerende direktør Ole Bang og afdelingschef Bjarne Heide Jørgensen. Foto: Rigmor Mydtskov

Royal støtte gennem 96 år

Om kun fire år er det 100 år siden, at Landsforeningen til Kræftens Bekæmpelse blev stiftet. Lige så længe har foreningen haft en protektor fra Kongehuset.

Først var H. M. Kong Christian 10. foreningens protektor frem til sin død i 1947, hvor protektoratet overgik til hans søn, H. M. Kong Frederik 9, som støttede foreningens arbejde i 25 år til 1972, hvor H. M. Dronning Margrethe 2 blev Kræftens Bekæmpelses protektor.

Dronningen deltog bl.a. i foreningens 50-års jubilæum, der blev markeret med en indsamling og en gallapræmiere på filmen ’Døden på Nilen’. Hun bakkede op om Kræftens Bekæmpelses første rigtige Landsindsamling for 36 år siden i 1988.

Ved foreningens 75-års jubilæum i 2003 bød Dronningen velkommen til rundvisninger i Eremitageslottet og Fredensborg Slot, samtidig med, at Kræftens Bekæmpelses lokalforeninger havde arrangeret lignende begivenheder på mindre slotte og herregårde rundt om i landet.

Om kun fire år er det 100 år siden, at Landsforeningen til Kræftens Bekæmpelse blev stiftet. Lige så længe har foreningen haft en protektor fra Kongehuset. Pressefoto: Per Morten Abrahamsen