Skip navigation

Unge: Forældre må gerne blande sig i vores alkoholvaner

Forældre skal ikke være tilbageholdende med at lave aftaler om alkohol med deres barn, viser ny undersøgelse.

Unge har faktisk ikke noget imod, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner. Foto: Colourbox

Det kan være svært som forælder at vurdere, hvor meget man kan og bør blande sig i sit barns alkoholvaner. Gider ens teenagebarn tale om alkohol, og hører barnet egentlig efter?

Men forældre til teenagere har faktisk stor indflydelse på deres barns alkoholvaner – og de unge lytter mere end forældrene måske lige går og tror. Ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden viser nemlig, at teenager gerne vil dialogen.

81 pct. af hjemmeboende 15-20-årige har nemlig ikke noget imod, at deres forældre blander sig i deres alkoholvaner. Hele 48 pct. synes endda enten godt eller meget godt om deres forældres involvering ift. alkohol, mens kun 15 pct. synes dårligt om det.

- Det er virkelig positivt, at mange unge faktisk gerne vil have en dialog om alkohol, siger projektchef i Kræftens Bekæmpelse, Peter Dalum.

Her i marts er der ansøgningsfrist på landets ungdomsuddannelser, herunder gymnasierne, der for mange unge også betyder flere fester og mere alkohol.

- Derfor opfordrer vi til, at man som forælder griber den mulighed og taler med sin teenager om alkohol. Tidligere undersøgelser viser også, at unge, som har aftaler om alkohol med deres forældre, ofte overholder aftalerne og drikker mindre, udtaler han.

Alkoholdialog til forældremøder

Alkoholforbruget stiger for mange unge, når de starter på en ungdomsuddannelse. Alligevel viser de nye tal, at alkohol ikke så ofte tages op på forældremøder på gymnasiale uddannelser. Faktisk oplever kun hver fjerde forælder med et barn på en gymnasial uddannelse, at alkohol har været taget op til et forældremøde, mens det samme gælder for seks ud af ti forældre med et barn i grundskolen. Når alkohol ikke tages op til forældremøder, så har forældrene ikke mulighed for at have den samme dialog med andre forældre om de unges alkoholforbrug.

- Forældremøder med fokus på alkohol kan minde forældre om, at de stadig har betydning for deres barns alkoholforbrug. Også når teenageren er startet på en ungdomsuddannelse og selv kan købe alkohol. Det er rigtig vigtigt at huske forældrene på, forklarer Peter Dalum.

For meget alkohol kan nemlig ende med ikke blot at ødelægge en sjov aften, men også have mere alvorlige konsekvenser. Hvert år havner ca. 30.000 unge på skadestuen på grund af alkohol. Så selvom ens barn starter på en ungdomsuddannelse, er det fortsat vigtigt, at man som forælder blander sig, taler med sit barn om alkoholvaner og laver klare aftaler.

Få gode råd til at bevare dialogen med din teenager

I podcasten Sundhedsmissionen sætter vi fokus på teenagere, forældre og alkohol. Vi har snakket med 3 forskellige eksperter om, hvilke udfordringer og glæder livet med en teenager byder på, hvordan man leverer overbevisende argumenter til en teenager, og hvad der egentlig foregår i teenagehjernen.

Lyt her

Er alkohol skadeligt?

Er du interesseret i at vide hvor skadelig alkohol egentlig er? Så kan du lytte til Sundhedsmissionen, der i dette afsnit forsøger at blive klogere på sammenhængen mellem alkohol og kræft, og finder ud af, om det er bedst helt at lægge alkohol på hylden, eller om der stadig er plads til et godt glas rødvin.

Lyt her