Spring navigation over

Digital indsamling blev redningen for Jeanette

Det rammer Jeanette hårdt, at hun i år ikke kan gå på gaden ved Kræftens Bekæmpelses Landsindsamling. En ny løsning lader hende støtte både fællesskabet og egen helingsproces – samtidig.

Da mailen om landsindsamlingen fra Kræftens Bekæmpelse lander i Jeanettes indbakke, er hendes første tanke: Det kan da ikke passe – hvorfor skal to vigtige begivenheder falde sammen?

Hun er splittet. På den ene side arrangementet med koret, som har givet hende så meget efter kræftforløbet. På den anden side indsamlingsdagen. Tanken om at vælge mellem de to arrangementer er nærmest uoverskuelig. Flere gange har hun gået den samme rute i Hørning, lidt uden for Aarhus. Det er hendes måde at give noget igen og sige tak for det liv, hun føler, hun fik skænket på ny, da lægen i 2022 fortalte, at de muligvis havde en behandling for hendes sjældne kræftform. Hun overlevede trods den alvorlige prognose – og hendes børn fik lov at beholde deres mor.

Det føles forkert ikke at være med i år. Hun stirrer intenst på skærmen og scroller gennem beskederne, da blikket fanger ordene: “Opret en digital indsamling, hvis du ikke kan gå på gaden.”

– Jeg blev bare så glad og helt lettet over, at jeg alligevel kunne være med begge steder på samme tid, fortæller Jeanette.

Få minutter efter har hun oprettet sin digitale indsamling med overskriften: For alle berørt af kræft.

En sjælden kræftform

Jeanettes kræftform hedder neuroendokrin livmoderhalskræft (Neuroendokrint Karcinom) – en sjælden type, som ofte behandles anderledes end de mere almindelige former. På verdensplan udgør den under 1 pct. af alle tilfælde. I Danmark ses kun få hvert år.

Hun får diagnosen midt i forberedelserne til den afsluttende eksamen på drømmeuddannelsen som kontorassistent. Hun bliver bange og søger al information, hun kan finde. Overalt læser hun, at prognosen er alvorlig. Det gør ondt – hvordan fortæller man det til sine børn på 8 og 11 år?

Heldigvis har hendes læge forsket i området. Han foreslår en særlig kombination af to slags kemobehandlinger – den ene normalt brugt til lungekræft. Jeanette går til eksamen den sidste fredag i maj 2022, og behandlingen starter om mandagen.

– Derfra kører lyntoget, og efter seks måneders hård behandling bliver jeg erklæret kræftfri. Det er så vildt at få en så alvorlig prognose og bagefter få den besked, fortæller Jeanette.

Et nyt pusterum

Efter behandlingen vil Jeanette indhente tabt tid med børnene, vende tilbage til jobbet og det sociale liv. Men noget er forandret – både fysisk og mentalt. Nervesmerter, balanceproblemer og trætheden gør det svært at være i. Efter en længere prøveperiode må hun give op. Hun kan ikke holde til at arbejde.

– Det er en svær tid. Nogle dage er det rart ikke at skulle noget. Andre dage er det en kæmpe sorg. Jeg har altid været på arbejdsmarkedet og været social, siger hun.

Så tager hun en beslutning: Hun vil synge i kor.

– Jeg har altid drømt om at synge i kor, men har aldrig haft tid med små børn og job, fortæller Jeanette.

Koret bliver hendes frirum – væk fra smerter og sygdom. Et sted, hvor hun kan være sig selv og ikke skal forklare, hvorfor hun ikke længere er den samme som før.  

– Det har været den bedste beslutning, jeg har truffet. Musikken og det sociale giver mig energi og livskvalitet. Jeg glæder mig til prøverne hver mandag aften, siger hun.

I øjeblikket øver koret til årets forårskoncert – årsagen til, at Jeanette i år har valgt den digitale indsamling frem for at gå med bøtten søndag den 6. april. 

En personlig måde at give igen

Koncert og landsindsamling er begge vigtige for Jeanettes helingsproces.

– Selvom jeg har senfølger, ville jeg aldrig være foruden behandlingen. For jeg har stadig livet. Jeg tænker ofte på lægen, der behandlede mig. Hvis ikke han havde fået lov at forske, havde han måske ikke haft en behandling til mig. Jeg føler mig heldig og taknemmelig, fortæller hun.

Derfor ønsker hun at give noget igen:

– Flere forældre skal overleve. Flere børn skal beholde deres mor og far. Men et reddet liv skal også leves. Jeg vil gerne bidrage til, at behandlinger bliver mere skånsomme og personlige, tilføjer hun.

Jeanette opfordrer alle til at oprette en digital indsamling.

– Om man er forhindret i at deltage fysisk eller vil bruge det som supplement, så er det en nem og fin måde at være med. Jeg har set flere, der både går på gaden og har en digital indsamling. Det digitale giver mulighed for at personliggøre indsamlingen og nå bredere ud gennem netværk.

– Det kræver vitterligt kun få klik, slutter Jeanette.

Vil du samle ind til kræftsagen?

For at starte din digitale indsamling, skal du først oprette en bruger – det tager kun et øjeblik. Når din profil er klar, kan du definere din indsamling og dele den med venner og familie.

  • Opret bruger

    Start med at oprette en bruger. Det er hurtigt og enkelt.

  • Opret indsamling

    Giv din indsamling et navn, og fortæl kort om indsamlingen.

  • Del din indsamling

    Del linket til din indsamling med venner og familie på sociale medier, så gør du det nemt for dem at støtte din indsamling til kræftsagen.