Den dukker op til jul, nytår, påske og i ferier. Til morgenfødselsdage, champagnebrunches, i weekender og til familiefester. Ved grillarrangementer, fredagsbarer, festivaler, fodboldkampe og endda begravelser. Uanset om vi fejrer, sørger, skal i feststemning eller vil dæmpe nerverne, er alkoholen med.
Vores sprog er formet af det. Tænk bare på udtryk som fredagsøl, kvaje-bajer, gravøl, godnatdrink og flyversjus. Danmark er nok det eneste land, hvor man kan være ’pinligt ædru’. Sådan har det været siden vikingernes drikkegilder, hvor mjøden flød ind i den danske folkesjæl og blev der: Tre ud af fire voksne i Danmark har drukket alkohol inden for den sidste måned, og hver dansker over 18 år køber i gennemsnit 9,3 liter ren alkohol om året.
Men de seneste år er et opgør med den danske alkoholkultur spiret frem. Måske har du hørt om fænomenerne ’hvid januar’ og ’sober curious’? Begge er udtryk for en mere bevidst tilgang til dét at drikke alkohol frem for at drikke løs uden omtanke.
En undersøgelse fra Alkohol & Samfund i 2024 viste, at 23,4 pct. af de adspurgte på et tidspunkt har prøvet at holde en alkoholfri måned. Dette var en stigning fra 19,5 pct. året inden.
Og tal fra Den Nationale Sundhedsprofil viser, at andelen, der drikker mere end Sundhedsstyrelsens anbefaling på højst ti genstande om ugen, er faldet fra 2010 til 2023.