Folkemødet 2025: Tobak-debat og modermærketjek hos Kræftens Bekæmpelse
Besøg stadeplads N1 og bliv klogere på bl.a. tobak, hormoner og ultraforarbejdet mad.
Tobak slår ihjel, og nikotin skaber afhængighed. Så hvordan kan vi styrke folkesundheden og gøre Danmark helt frit for de skadelige produkter?
Det bliver et af de helt centrale spørgsmål, når Kræftens Bekæmpelse inviterer til debat om udfasning af tobak og nikotin.
Panelet bliver sammensat af eksperter, meningsdannere og politiske- og kommercielle aktører med vidt forskellige perspektiver og holdninger til, hvordan vi får de kræftfremkaldende produkter ned fra hylderne.
Kom og vær med torsdag 12. juni klokken 12.00 i Kræftens Bekæmpelses rød-hvide telt på stadeplads N1.
Læs mere her: Hvordan gør vi Danmark tobak- og nikotinfrit?
Få gratis modermærketjek
Kræftens Bekæmpelse kommer til demokrati-fest på Solskinsøen med et tæt pakket program fyldt med livlige og lærerige debatter, ærlige talks og aktiviteter, der maner til eftertanke.
Vejrudsigten melder om sol og høj uv-stråling. Så slå et smut forbi Kræftens Bekæmpelses telt, hvor du kan få solcreme, tjekket dine modermærker af en hudlæge eller sætte dig i skyggen og lave et uv-armbånd, som skifter farve, når det rammes af solen stråler.
Læs mere her: Modermærketjek
Læs mere her: Lav dit eget uv-armbånd
Husk at komme i ekstra god tid, når tv-vært og vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse Hans Pilgaard fredag 13. juni faciliterer to gribende samtaler med mennesker ramt af kræft, som du kan opleve i det bolchestribede telt på stadeplads N1.
Klokken 11.00 får han blandt andet besøg af Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler, der i 2022 fik akut leukæmi og modtog stamcelledonation. Det sker, når Kræftens Bekæmpelse og Lederne - Danmarks største lederorganisation inviterer til debat om kræft og senfølger i arbejdslivet.
Klokken 16.00 vender Hans Pilgaard så tilbage til scenen i følgeskab med Andreas Holm Jensen og Julie Møgelmose, der begge har opleve at miste en elsket midt i ungdomslivet.
Læs mere her: Kræft og arbejdsliv - Mød Michael Ziegler og Henriette Weibel
Læs mere her: Hans Pilgaard taler med Andreas Holm og Julie Møgelmose om sorg
Mange er nok stødt på begrebet ultraforarbejdede fødevarer i medierne.
Men hvad er det egentlig, der gør fødevarer ultraforarbejdede? Hvad ved vi, hvad mangler vi svar på og hvad gør den ultraforarbejdede mad ved vores krop og sundhed?
Kom forbi Kræftens Bekæmpelses stadeplads N1 fredag 13. juni kl. 12.00 og mød de førende forskere og eksperter, som vil gennemgå den nyeste forskningsbaserede viden på området.
For hvad er det egentlig, der gør fødevarer ultraforarbejdede? Hvad ved vi, hvad mangler vi svar på og hvad gør den ultraforarbejdede mad ved vores krop og sundhed?
Efter eventet er der god mulighed for at stille spørgsmål til eksperterne ved vores forskningsbod.
Læs mere her: Hvad gør ultraforarbejdet mad ved vores krop og sundhed?
Spiral, p-piller og minipiller. Er hormonprævention sund fornuft eller sundhedsrisiko?
Det er Lina og Niels eksperter i 🧠
Lina Steinrud Mørch forsker i bivirkninger ved hormonprævention og hun har bl.a. vist, at højdosis-hormonspiraler øger risikoen for brystkræft 🧬
Niels Kroman er en af landets mest erfarne brystkræftkirurger og kender alt til de spørgsmål, kvinder står med, når de skal vælge prævention.
På Folkemødet kan du høre deres bud på hvordan man navigerer i præventions-junglen, og hvilke overvejelser man skal have for sig selv eller måske sin datter 💭
Det sker i Kræftens Bekæmpelses på stadeplads N1 torsdag 12. juni klokken 11.00.
Kom forbi stadepladsen lørdag 13.30 og hør Kræftens Bekæmpelses adm. direktør Jesper Fiskers samtale med tre frivillige, der på hver deres måde gør en forskel for patienter, pårørende og ansatte i et presset sundhedsvæsen.
Den ene som våger over døende mennesker, den anden som navigator og støtte for socialt udsatte kræftpatienter, og den tredje som livslinje for psykisk sårbare mennesker.
I fremtiden kommer der flere ældre og flere kronikere, og det vil presse sundhedsvæsenet yderligere. Hvilken rolle kan den frivillige indsats spille i fremtidens sundhedsvæsen? Hvilke opgaver egner sig? Og er der grænser for det frivillige arbejde? Efter samtalen med de tre frivillige vil panelet diskutere rammerne for den frivillige indsats i fremtidens sundhedsvæsen.
Læs mere her: Hvor går grænsen for frivilligt arbejde i sundhedsvæsenet?