Spring navigation over

Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen: Lovforslag om sundhedsråd overser vigtige muligheder for inddragelse af patienter

Læs debatindlægget fra Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen.

Foto: Kræftens Bekæmpelse

Debatindlægget er bragt første gang i Altinget den 19. maj 2025.

Sundhedsvæsenet er til for patienterne. Derfor burde det være en selvfølge, at patienter og pårørende bliver systematisk inddraget i de beslutninger, der træffes om deres behandling og forløb. Det er også en af intentionerne bag det aktuelle lovforslag om de nye sundhedsråd – og det er positivt.

Vi kan forstå, at patientinddragelsen bliver omfattet af en selvstændig bekendtgørelse, der kommer på et senere tidspunkt end lovforslaget, som behandles politisk i disse dage og uger.

Vi håber, at man både i lovforslaget og bekendtgørelsen har som mål at styrke rammerne for patientinddragelse. Kun på den måde sikres det, at patienternes perspektiver får reel indflydelse. 

Med loven etableres der 17 nye sundhedsråd med ansvar for sundheds- og socialområdet i hver region. En vigtig konstruktion, der kan bidrage til bedre sammenhæng i patienternes forløb.

Det handler om at inddrage de sundhedsprofessionelle, der skal omsætte reformens og politikernes ambitioner til konkrete løsninger for patienterne
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse, og Camilla Rathcke, formand i Lægeforeningen

Lægernes viden skal bringes i spil

Som det ser ud nu, er patient- og pårørendeinddragelsen organiseret som et kontaktudvalg, der primært inddrages i større planer – som nærsundhedsplanerne. Det risikerer at skabe afstand til de beslutninger, der træffes i praksis.

Hvis omstillingen af sundhedsvæsenet skal lykkes og blive en gevinst for patienterne, er det nødvendigt, at den hviler på et solidt fagligt fundament – baseret på kvalitet, klinisk erfaring og kloge prioriteringer.

Her spiller ikke mindst lægerne – i almen praksis, speciallægepraksis og på sygehusene – en central rolle. 

Det er derfor afgørende, at de enkelte regionsråd og sundhedsråd får kvalificeret sundhedsfagligt input fra relevante sektorer på både klinisk og ledelsesmæssigt niveau.

Det gælder ikke mindst input fra praktiserende læger, hospitalslæger, kommunale aktører, den regionale plejesektor og præhospitale funktioner. 

Deres viden og erfaringer fra den kliniske virkelighed skal bringes i spil, så beslutninger træffes på et oplyst grundlag med patienternes behov i centrum.

Derfor bør der også være fokus på, hvordan rådene kan trække på den samlede faglige viden i sundhedsvæsenet – både fra praksis og sygehuse.

Det handler ikke om, at alle skal sidde med ved bordet til de politiske møder. Det handler om at inddrage de sundhedsprofessionelle, der skal omsætte reformens og politikernes ambitioner til konkrete løsninger for patienterne, og om at der skabes gennemtænkte og forpligtende strukturer for dialog og samarbejde. 

Vi ved fra erfaringerne med patientinddragelsesudvalg, at det kræver klare rammer og vedvarende dialog at lykkes med inddragelse.

""

Det arbejder vi for

Læs mere om Kræftens Bekæmpelses holdninger og hvordan foreningen arbejder politisk for at sikre, at færre får kræft, at flere overlever kræft, og at kræftramte får et bedre liv med og efter sygdommen.

Det arbejder vi for
""

Job i Kræftens Bekæmpelse

Vil du have et job med mening, udfordringer og gode kolleger? Se ledige stillinger og læs om Kræftens Bekæmpelse som arbejdsplads.

Job og karriere i Kræftens Bekæmpelse