Lægernes viden skal bringes i spil
Som det ser ud nu, er patient- og pårørendeinddragelsen organiseret som et kontaktudvalg, der primært inddrages i større planer – som nærsundhedsplanerne. Det risikerer at skabe afstand til de beslutninger, der træffes i praksis.
Hvis omstillingen af sundhedsvæsenet skal lykkes og blive en gevinst for patienterne, er det nødvendigt, at den hviler på et solidt fagligt fundament – baseret på kvalitet, klinisk erfaring og kloge prioriteringer.
Her spiller ikke mindst lægerne – i almen praksis, speciallægepraksis og på sygehusene – en central rolle.
Det er derfor afgørende, at de enkelte regionsråd og sundhedsråd får kvalificeret sundhedsfagligt input fra relevante sektorer på både klinisk og ledelsesmæssigt niveau.
Det gælder ikke mindst input fra praktiserende læger, hospitalslæger, kommunale aktører, den regionale plejesektor og præhospitale funktioner.
Deres viden og erfaringer fra den kliniske virkelighed skal bringes i spil, så beslutninger træffes på et oplyst grundlag med patienternes behov i centrum.
Derfor bør der også være fokus på, hvordan rådene kan trække på den samlede faglige viden i sundhedsvæsenet – både fra praksis og sygehuse.
Det handler ikke om, at alle skal sidde med ved bordet til de politiske møder. Det handler om at inddrage de sundhedsprofessionelle, der skal omsætte reformens og politikernes ambitioner til konkrete løsninger for patienterne, og om at der skabes gennemtænkte og forpligtende strukturer for dialog og samarbejde.
Vi ved fra erfaringerne med patientinddragelsesudvalg, at det kræver klare rammer og vedvarende dialog at lykkes med inddragelse.