Spring navigation over

Kræftens Bekæmpelses nye præsident Connie Hedegaard: Sagen er noget helt særligt

Den tidligere minister og EU-kommissær ser flere ligheder mellem kræft og klima. Hun glæder sig til at bringe sin erfaring i spil for kræftsagen som Kræftens Bekæmpelses nye præsident.

Foto: Kristian Ridder-Nielsen

”Du har meldt dig til det mest marxistiske fag på hele Københavns Universitet.”

Det var den besked, der mødte en meget ung Connie Hedegaard, da hun startede på litteraturstudiet i 1979.  

Den blot 18-årige studerende fra Holbæk var vokset op i en politisk engageret familie med forældre, som begge var medlemmer af den lokale konservative vælgerforening og meget aktive i lokalsamfundet, når de ikke havde travlt med at drive familiens kiosk. 

- Det stod klart for mig, at jeg blev nødt til at finde et fællesskab med ligesindede, hvis jeg skulle klare mig igennem studiet, så jeg meldte mig ind i konservative studenter. Det var mit første skridt ind i den politiske verden, husker hun.  

Connie Hedegaard i rollen som EU-kommissær. Privatfoto.

Noget helt, helt særligt

Studenterpolitik blev begyndelsen på en lang karriere i både politik, journalistik og det private erhvervsliv. I dag sidder Connie Hedegaard bl.a. i bestyrelsen i en række virksomheder, der har et ønske om at gøre den grønne omstilling til virkelighed. 

3. maj 2025 kunne den forhenværende minister og EU-kommissær så føje endnu en ny titel til sit imponerende C.V., da hun blev valgt som Kræftens Bekæmpelses nye præsident på foreningens årlige repræsentantskabsmøde i Kolding. 

- En organisation med 400.000 medlemmer og 35.000 frivillige ildsjæle, der står sammen om en folkesag, er noget helt, helt særligt, som jeg meget gerne vil bidrage til, siger Connie Hedegaard.

Hun ser frem til at bringe sin erfaring og stemme i spil for kræftsagen.

- Jeg har hverken nogen dyb faglig indsigt i forskning eller forebyggelse, men til gengæld har jeg opbygget en vis viden om, hvordan samfundet og beslutningsprocesserne er skruet sammen. Det er det, jeg kan bidrage med, forklarer hun. 

Connie Hedegaard tog som klimaminister gentagne gange sine internationale kolleger med til gletsjeren ved Ilulissat Isfjord på Grønlands vestkyst, for at de kunne få et indtryk af den globale opvarmning. Privatfoto.

Folketingsmedlem som 23-årig

Connie Hedegaard var stadig studerende og bare 23 år, da hun i 1984 blev valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti. 

I 1990 forlod hun Folketinget for i stedet at arbejde som journalist - først på Berlingske Tidende og siden som chef for Radioavisen på DR samt vært på DR2's Deadline. 

I 2004 vendte hun tilbage til politik, da hun blev udnævnt som miljøminister. Ved regeringsrokaden i 2007 blev hun klima- og energiminister, og fra 2009-2014 var hun EU-kommissær for klima.  

Sammen med daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen stod hun desuden i spidsen for FN´s klimakonference i 2009 (COP15), der blev afholdt i Bella Centeret i København. Samme år kom hun på Time Magazines prestigefulde liste over de 100 mest indflydelsesrige personer i verden. 

Fra 2010-2014 var Connie Hedegaard EU's første klimakommissær. Privatfoto.

Politikerne lytter

Connie Hedegaard har længe iagttaget Kræftens Bekæmpelses arbejde for kræftramte fra sidelinjen og roser blandt andet foreningens politiske indsats. 

Ifølge den erfarne parlamentariker er det nemlig ikke nok at være en stor organisation med mange medlemmer, hvis man for alvor vil ændre noget i samfundet. 

Kræftens Bekæmpelse er en troværdig afsender af den seneste evidensbaserede viden, som befolkningen ved, at de kan stole på
Connie Hedegaard, præsident i Kræftens Bekæmpelse

Man er også nødt til at forstå den politiske virkelighed, hvis man vil være en interesseorganisation, der rent faktisk får noget igennem på vegne af sine medlemmer. Og det gør Kræftens Bekæmpelse, forklarer hun.

- Man har placeret sig dygtigt, og det har altid været mit indtryk, at Kræftens Bekæmpelse hører blandt en håndfuld organisationer i Danmark, som der står en helt særlig respekt om, og som politikerne lytter særligt meget til.

Kræftens Bekæmpelses nyvalgte præsident sammen med foreningens formand, Helen Bernt Andersen, og direktør, Jesper Fisker. Foto: Kristian Ridder-Nielsen

Kræft og klima

Connie Hedegaard ser flere ligheder mellem kræftsagen og klimaområdet, som har været omdrejningspunkt for hendes karriere i mere end 20 år. 

Begge dagsordener hviler blandet andet på et fundament af evidensbaseret forskning - ligesom både kræft og klimaforandringer i mange tilfælde kan forebygges, hvis vi ændrer vores vaner.  

- Man kan nogle gange godt undre sig over, at vi mennesker gør så meget, som vi godt ved vi ikke burde. Det er nemt nok at prædike eller løfte pegefingeren, men langt sværere at formidle svære budskaber på en måde, så mennesker vil tage dem til sig, siger hun. 

Ifølge den nye præsident har falske nyheder og ekkokamre på sociale medier blandt andet gjort det sværere end nogensinde at trænge igennem med vigtige budskaber end tidligere. 

Og i et mere larmende mediebillede har Kræftens Bekæmpelse en særligt vigtig opgave, mener hun.  

- Vi må insistere på, at der stadigvæk er noget, der er rigtigt og forkert. Noget der er forskningsbaseret, og noget, der er vrøvl. Kræftens Bekæmpelse er en troværdig afsender af den seneste evidensbaserede viden, som befolkningen ved, at de kan stole på.