Spring navigation over

Hold døren lukket, når tobaksindustrien banker på – de er ikke en sundhedsaktør

Læs kronik om tobaksindustriens påvirkning fra en række organisationer.

For at beskytte børn​ og unge skal alle undgå kontakt med tobaksindustrien, og den skal ikke ukritisk have taletid, hvor den foregiver at ville fremme folkesundheden, mener kronikørerne. Foto: Kræftens Bekæmpelse

Kroniken blev bragt første gang i Jyllands-Posten 16. marts 2025. 

Tobaksindustrien ruster op for tiden. Den har etableret Nordic Nicotine Pouches Alliance, og den er stadig mere aktiv i den offentlige debat, hvor den ønsker at udbrede brugen af snus og nikotinposer.

Det sker paradoksalt nok, samtidig med at stadig flere kommuner skal bruge offentlige midler for at hjælpe børn og unge ud af deres nikotinafhængighed. For Danmark har et problem med nikotin og snus. Cirka hver tredje i alderen 15-24 år bruger nu en eller anden form for nikotinprodukter – tobak, snus og nikotinposer m.m.

Det har åbenlyse konsekvenser for de unges sundhed, men det påvirker også deres fællesskaber, fordi der på samme måde som med alkohol opstår gruppepres og eksklusion. Som en 15-årig pige skriver til BørneTelefonen:

- Når de andre spørger, om jeg skal have (snus og vape, red.), så bliver det virkelig pinligt og svært at sige nej, selvom det er det, jeg burde. Jeg er også bange for, de andre synes, jeg er kedelig.

Unge kan øve sig på at rumme hinandens grænser. Men det er os voksne, der sætter rammerne for deres fællesskaber!

Nogle lande har tidligere været mere positive over for nikotin. Det gælder f.eks. i England, hvor de dog er løbet ind i kæmpe problemer med unges brug af nikotin. For det er nemlig ikke rygere, der kvitter tobakken ved at skifte til nikotinposer, men derimod de unge, der begynder at bruge nikotin.

Sådan er det også i Danmark og i mange andre lande. Det er godt hjulpet på vej af en industri, som målretter sin markedsføring til unge mennesker og altså ikke til den 50-årige storryger, som de ellers påstår, de vil have til at skifte fra cigaretter. Og taget i de unge er der fortsat, selvom der nu er forbud mod markedsføring i Danmark.

Tobaksindustriens lobbyister vil igen og igen fremføre, at deres nye tobaks- og nikotinprodukter er til de ældre voksne, der ønsker at stoppe med at ryge. Men mens der allerede findes godkendte produkter, som kan hjælpe på vejen til frihed fra tobaksafhængighed, så er der ingen producenter, som har ansøgt om at få deres nikotinprodukter godkendt som et rygestopmiddel. For reelt synes interessen ikke at ligge her.

Det, der står tilbage som den store udfordring er: Hvordan beskytter vi vores børn og unge mod nikotin, som går ud over deres sundhed og fællesskaber? Og her skinner industriens klare interesse frem, for de ønsker ikke regulering af pris og tilgængelighed. De ønsker, at flere – herunder også de unge – bruger deres produkter.

Snart skal en revision af tobaksvaredirektivet i EU forhandles, og derfor er industriens interesse i at påvirke politikerne stor. Direktivet er vigtigt, i forhold til hvordan produkterne reguleres, men direktivet stammer fra en tid, hvor nikotinprodukterne ikke fandtes. Derfor er der behov for at tage højde for de nye produkter, der er kommet på markedet, og de skader, de kan påføre – især hos vores børn og unge. Tobaksindustrien svøber sig i folkesundhedens klæder for at sikre sit marked. De taler om skadesreduktion, men at få børn og unge til at bruge nikotin er ikke skadereducerende. Det forvolder afhængighed og kun skade.

Danmark har sammen med mere end 180 andre lande tilsluttet sig WHO’s rammekonvention for tobakskontrol, hvor der står, at myndighederne – ikke kun sundhedsmyndighederne, men alle myndigheder – i videst muligt omfang skal beskytte formuleringen og implementeringen af dens folkesundhedspolitikker mod tobaksindustriens handelsmæssige og øvrige interesser. Vi skal derfor som land arbejde for at forebygge og reducere nikotinafhængighed.

Et nemt første skridt ville være, at alle myndigheder – og også gerne politikere – undlod at holde møder med tobaksindustrien og sikrede fuld åbenhed om al uundgåelig interaktion. Den tilgang har vi i Danmark set fra bl.a. Sundhedsstyrelsen, som har undgået dialog med tobaksindustrien i flere år. Det er vigtigt at holde fast i, at tobaksindustrien ikke er en sundhedsaktør. Tobaksindustriens forretning er og har altid været at sælge afhængighed, og her er der ingen fællesmængde at mødes om for aktører, der ønsker at fremme folkesundheden.

Tobaks- og nikotinindustrien arbejder intensivt for at påvirke de politiske processer, så deres forretning påvirkes mindst muligt – og det er ikke nyt. Blandt andet har industrien allerede været ude og kæmpe kraftigt imod et forbud mod smagsstoffer i nikotinposer. Det var smagsstoffer, som særligt tiltrak børn og unge til at bruge deres produkter. De fik heldigvis ikke held med stoppe et forbud mod søde smage – bortset fra at mentolsmag stadig er tilladt.

Der er sågar set eksempler på, at industrien har sagsøgt stater, når der vedtages lovgivning, der skal forebygge børn og unges brug af tobak og nikotin. Retssager, der koster myndighederne mange penge og tid, også i Danmark. Penge og tid, der i stedet kunne være brugt på sundhed og forebyggelse.

I den kommende tid vil tobaks- og nikotinindustrien og deres interessenter givetvis blive stadig mere aktive, både i Danmark og i EU, for at beskytte deres økonomiske interesser mod mulig ny regulering i EU. Af den årsag har de etableret lobbyorganisationen Nordic Nicotine Pouches. Den danske regering har heldigvis besluttet, at den vil spille en aktiv rolle i revisionen af tobaksvaredirektivet for at beskytte børn og unge. Det skal gerne kunne ses i de endelige beslutninger.

Når tobaks- og nikotinindustrien taler om ”røgfri fremtid”, er det i virkeligheden synonym for, at deres nye produkter skal udbredes. De vil påstå, at de arbejder for en ”røgfri fremtid”, som ifølge dem bedst opnås ved, at flere skal benytte sig af deres nyere nikotinprodukter frem for eksisterende tobaksprodukter, og at regulering af disse derfor bør lettes, og afgifter sænkes. På denne måde forsøger de at give deres økonomiske interesser et sundhedsformål. De vil som hidtil kontakte journalister, myndigheder og beslutningstagere med nye enkeltstudier, som støttes og udlægges af dem selv.

For at beskytte børn og unge skal alle som nævnt undgå kontakt med denne industri, og den skal ikke ukritisk have taletid, hvor den foregiver at ville fremme folkesundheden.

Når industrien præsenterer nye studier, som peger på, at det er vigtigt, at lige netop deres produkter skal benyttes, er det vigtigt at være kritiske og søge information hos uafhængige forskere på universiteter, som har en god faglig og saglig tilgang til den forskning, der finder sted. De har blik for mere end enkeltstudier og nok så vigtigt, så har uafhængige forskere ikke anden interesse end at fremme folkesundheden.

Vi skal huske, at vi har pligt til – moralsk og sundhedsmæssigt – at beskytte vores børn og unge mod tobaksindustrien. Det er os – de voksne – der har ansvaret for, at de generationer, der kommer efter os, får en ungdom og et liv fri fra afhængighed af nikotin og de sygdomme, der følger med tobaks- og nikotinprodukterne.