I dag overlever langt de fleste børn med kræft, men ligesom hos voksne kræftoverlevere er der en risiko for, at de udvikler senfølger, og de kan få betydning, den dag kvinden bliver gravid. Der er derfor brug for den viden, som kommer med den nye undersøgelse, forklarer seniorforsker Line Kenborg fra Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, der skal lede den nye undersøgelse.
- Vi ved i dag ikke nok om, hvilke senfølger børnekræftoverlevere risikerer, når de bliver gravide. Vores håb er, at vi kan bidrage med viden, som dels kan svare på nogle af de spørgsmål og bekymringer, som kvinderne ofte har, når de bliver gravide, og at vi måske også kan blive bedre til at forebygge, at eventuelle komplikationer opstår, siger Line Kenborg.
Sparsom viden hidtil
Når et barn får kræft i den tidlige barndom, er tanken om at stifte familie langt ude i fremtiden. Og når det bliver aktuelt, ligger sygdommen ofte årtier bagud. Det betyder, at problemer omkring fertilitet og graviditet nemt kan blive overset, men selv hvis kvinderne har spørgsmål, er der i dag meget, lægerne ikke kan svare på.