Nye danske kræfttal: Vi lever længere med kræft
Flere overlever kræft. Men tempoet i mange års positive udvikling er aftagende.
Hver time får mere end fem mennesker i Danmark konstateret kræft. Det er en voldsom besked at få, og for mange er det begyndelsen på et krævende forløb. Men heldigvis er chancerne for at overleve kræft bedre end for 15 år siden.
Det fremgår af Sundhedsdatastyrelsens rapport ’Kræftoverlevelse i Danmark 2009-2023’, der er blevet offentliggjort i dag. Den bygger på data fra Cancerregistret og viser udviklingen i 1- og 5-års overlevelsen – både samlet for alle kræftformer og for 15 udvalgte kræftformer.
Flere overlever kræft
Rapporten viser, at kvinder i dag har 71 pct. sandsynlighed for at være i live 5 år efter, de fik en kræftdiagnose. Mænd har 68 pct. sandsynlighed. Det er et fremskridt fra første periode i rapporten (2009-2011), hvor tallene var 63 pct. for kvinder og 60 pct. for mænd.
- Kræft er en folkesygdom, der rammer mange af os – enten fordi vi selv bliver syge, eller sygdommen rammer en, vi holder af. Det er meget positivt, at flere i dag overlever kræft. Det er et resultat af de seneste årtiers målrettede indsats i sundhedsvæsenet, forskningen og på politisk niveau, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.
- Set over tid går den positive udvikling dog ikke så hurtigt som tidligere. Så det er afgørende at holde fokus på at behandle kræft rettidigt og effektivt. Antallet af kræftpatienter vil stige, da befolkningen bliver ældre. Desværre bidrager vores livsstil i Danmark til, at vi har den højeste forekomst af kræft i EU. Jeg håber og tror, at den kommende Kræftplan V vil hjælpe med at tackle disse udfordringer, siger Jesper Fisker.
Jeg har tillid til, at den nye kræftplan vil sikre bedre vilkår for dem, der lever med senfølger
Vigtig indsats mod senfølger
At flere overlever kræft, er en stor gevinst, men stiller også nye krav. Tæt mod 400.000 danskere lever i dag med eller efter kræft. Mange oplever senfølger, som kan ramme både fysisk og psykisk og præge hverdagen, arbejdslivet og familielivet.
- I Kræftens Bekæmpelse har vi i mange år arbejdet for, at mennesker med senfølger får bedre hjælp og støtte. Der skal være relevante tilbud – uanset hvor i landet man bor. Jeg har tillid til, at den nye kræftplan vil sikre bedre vilkår for dem, der lever med senfølger, siger Jesper Fisker.
Tiltrængt fremskridt inden for lungekræft
Lungekræft er en af de kræftformer, hvor udviklingen er positiv, men fra et meget dårligt udgangspunkt. Over de 15 år, rapporten dækker, er 5-års overlevelsen for kvinder næsten fordoblet– fra 18 pct. til 34 pct. Hos mænd er den steget fra 13 pct. til 26 pct.
- Lungekræft er fortsat en af de mest alvorlige og dødelige kræftformer. Det er meget positivt, at overlevelsen er steget, men vi skal huske, at vi ikke kommer lungekræft til livs, før der sker noget radikalt med danskernes rygevaner. Jeg håber, politikerne vil have modet til at tage nye redskaber i brug, siger Jesper Fisker.
Han fremhæver, at der på behandlingsfronten de senere år er sket fremskridt inden for lungekræft – f.eks. med indførelsen af immunterapi i 2016 som et tilbud til bestemte grupper af patienter. Derudover er der sat gang i et forsøg med screening for lungekræft, som på sigt kan redde liv.