Spring navigation over

Nyt forskningsprojekt skal undersøge sammenhæng mellem forurening og kræft i Thyborøn og Harboøre

Kræftens Bekæmpelse donerer 598.000 til projektet.

Foto: Colourbox

Er der årsagssammenhæng mellem kemiforurening i Thyborøn og Harboøre og den øgede forekomst af kræfttilfælde hos borgere fra samme område?

Det skal forskerne professor Elsebeth Lynge og statistiker Søren Lophaven undersøge i deres nye forskningsprojekt, som Kræftens Bekæmpelse og Region Midtjylland sammen har finansieret.

En undersøgelse fra 2021 af samme hold forskere viste, at personer, der boede i Thyborøn-Harboøre i 1968-1970, havde en 20 pct. højere forekomst af kræft på tværs af alle kræfttyper. 

Især var der for både mænd og kvinder næsten tale om en fordobling af forekomsten af nyre- og blærekræft.

Det nye projekt bygger videre på den undersøgelse ved at analysere, om der er forskel på tumorvævet fra patienterne med kræft i nyre eller urinblære fra Thyborøn-Harboøre sammenlignet med patienter fra de tidligere Hanstholm og Holmsland kommuner.  

Dermed kan man komme nærmere en mulig årsagssammenhæng mellem forurening og den øgede kræftrisiko.

- Jeg er glad for, at Kræftens Bekæmpelse sammen med Region Midtjylland bidrager til vigtig forskning. Borgere i området skal vide, om den forurening, de har været udsat for, har betydet at øget risiko for kræft, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse og påpeger, at resultaterne ultimativt kan få betydning for den internationale klassifikation af kræftfremkaldende stoffer.

Region Midtjylland inviterer til møde 

5. februar inviterer regionen borgere fra området og andre interesserede til borgermøde Thyborøn, hvor de kan stille Elsebeth Lynge og Søren Lophaven spørgsmål. Derudover medvirker politikere og fagfolk fra Region Midtjylland, deriblandt regionsrådsformand Anders Kühnau (S) samt læger fra området.