Spring navigation over

Sofie Gråbøl: - Jeg har lært, hvad det vil sige at gå i stykker

Sofie Gråbøl er som vicepræsident ved at lære Kræftens Bekæmpelse at kende. Andre ting ved hun desværre alt for godt. Blandt andet hvad det vil sige at se ned i det mørke, som en sygdom kan være.

Da Sofie Gråbøl blev ramt af kræft, havde hun det svært med den måde man ofte talte om sygdommen på: - Når man taler om, at man kan vinde eller tabe kampen til sygdommen, gør man helbredelse til et spørgsmål om personlig styrke eller svaghed. Det kan føles som en forventning til, at man skal være tapper eller sej, siger hun. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Sofie Gråbøl peger op i loftet på rækkerne af små spots, der sender et nådesløst operationslys ned over hovederne på os på Hotel Comwell i Kolding.

- Det bliver ikke godt med det dér lys ovenfra, siger hun med smil. Men hun går alligevel med til at lade sig fotografere under de mange lamper, før vi går udenfor for at finde en mere naturlig lyskilde.

Sofie Gråbøl er om nogen vant til at blive fotograferet. Som skuespiller har hun i mange år været allemandseje, og mange husker hende nok stadig fra rollen som den sweaterklædte politibetjent, Sarah Lund, i tv-serien ’Forbrydelsen’. 

For et lille år siden indtog hun imidlertid også rollen som vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse, og siden har hun været i gang med at lære foreningen at kende. Denne lørdag på hotel Comwell i Kolding har hun fået sin ilddåb på årets repræsentantskabsmøde. Næsten 300 frivillige er samlet om kræftsagen til workshops, markedsplads, taler og debat.

- Jeg kommer til at sove godt i nat. Der er virkelig mange indtryk og virkelig meget virkelyst. Jeg er jo helt ny, så jeg suger bare til mig og prøver at følge med, siger hun.

Ved hvad det vil sige at gå i stykker

På ét punkt er Sofie Gråbøl desværre ikke mindre erfaren. For ligesom mange andre frivillige i Kræftens Bekæmpelse har hun også været ramt af kræft. 

Hun blev behandlet for brystkræft i 2013, og selv om sygdommen ikke er noget, hun tænker på hver dag, så er den alligevel altid med hende som en skelsættende erfaring:

- Jeg har lært, hvad det vil sige at gå i stykker – ikke bare fysisk, men på mange planer. Min opfattelse af mig selv, og hvad jeg var, gik i stykker, da jeg blev syg. Derfor føler jeg også meget stærkt med alle, der har prøvet at gå i stykker. Og ikke kun på grund af kræft.

Man siger, at det er i det store mørke, man finder sin styrke. Men det er også der, man oplever sine svagheder
Sofie Gråbøl, vicepræsident i Kræftens Bekæmpelse

En forventning om at være tapper

Hun har ikke lagt sig fast på nogen mærkesager på baggrund af sin egen erfaring som kræftpatient. Det skulle da lige være den måde, man ofte taler om mennesker, der har kræft: 

- Den der militære retorik, man ofte bruger om kræft, havde jeg det meget svært med. Når man taler om, at man kan vinde eller tabe kampen til sygdommen, gør man helbredelse til et spørgsmål om personlig styrke eller svaghed. Det kan føles som en forventning til, at man skal være tapper eller sej, siger hun.

Hun fortæller, at hun ikke selv følte sig sej eller var særlig ’god til at være syg’, men det er måske også netop pointen: 

- Det var Kierkegaard, der sagde, at man skal møde mennesker, hvor de er. Og mennesker reagerer på mange forskellige måder i et sygdomsforløb. 

Det store mørke 

Men på trods af den sårbarhed, der fulgte med sygdommen, så viste den sig også at gemme på en lærdom om, hvem Sofie Gråbøl selv var: 

- Man siger, at det er i det store mørke, man finder sin styrke. Men det er også der, man oplever sine svagheder. Og sygdommen lyser meget kraftigt på din psykiske DNA, og hvad du er gjort af, siger hun og tilføjer: 

- Så det undrer mig ikke, at der er så stor forskel på kræftoverlevelse i forhold til, hvad man har af ressourcer. For det handler jo også om, hvilke psykiske ressourcer man har.

Sofie Gråbøl stiller op til fotografering under Hotel Comwells skarpe loftbelysning på Kræftens Bekæmpelses repræsentantskabsmøde, der fandt sted den 3. og 4. maj. Foto: Kræftens Bekæmpelse.

Læne sig ind i fællesskabet

Kræftens Bekæmpelse arbejder netop for at mindske ulighed i sundhed, både politisk og ved at give støtte til sårbare kræftpatienter. På repræsentantskabsmødet har Sofie Gråbøl også oplevet en forening, der har øje for mange hjørner af kræftsagen:

- Jeg synes, det er en forening, der har en utrolig bredde, og en utrolig lydhørhed på trods af sin enorme størrelse. Man gør noget for at favne alle, siger hun. 

Og så er der fællesskabet, som hun allerede fik lov at opleve på Frivilligtræf i januar, og som hun også har fået i fuld skala her i Kolding:

- Det gør indtryk at opleve det her utrolig stærke fællesskab, og menneskers evne til at læne sig ind i fællesskabet. Hvis jeg – Gud forbyde det – skulle stå i den situation at blive syg igen, så håber jeg, at jeg vil være bedre til at læne mig ind i det fællesskab. For det kan både støtte og bære os igennem. 

Bliv frivillig

Kræftens Bekæmpelse har mere end 35.000 frivillige med en fælles vision, nemlig at færre får kræft, flere overlever kræft, og flere får et bedre liv efter kræft. Som frivillig hos bliver du en del af et fællesskab, og der er et væld af aktiviteter, du kan engagere dig i.

Bliv frivillig

Find din lokalforening

Kræftens Bekæmpelse har lokalforeninger i stort set alle kommuner. De er Kræftens Bekæmpelses lokale talerør og drivkraften i mange af vores indsamlings- og oplysningsaktiviteter.

Find din lokalforening