Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

10 år med HPV-vaccination: Færre tilfælde af kønsvorter og forstadier til kræft

18-12-2019
HPV-vaccination har nu været et tilbud til piger i det danske børnevaccinationsprogram i 10 år, og vi kan allerede nu se, at der er langt færre af de vaccinerede piger, der rammes af kønsvorter og forstadier til livmoderhalskræft. Siden d. 1. september i år har drenge også fået tilbudt gratis HPV-vaccination, hvilket ligeledes vil betyde færre tilfælde af kønsvorter og analkræft i fremtiden.

Kræftens Bekæmpelse er glade for den høje tilslutning til HPV-vaccinen. Det betyder nemlig markant færre kræfttilfælde i fremtiden. .

I 2009 blev HPV-vaccinen introduceret som en del af det danske børnevaccinationsprogram for piger, fra de fylder 12 år. 350.000 piger er siden blevet færdigvaccineret og er dermed beskyttet mod livmoderhalskræft og kønsvorter. HPV er årsag til en række kræftformer, som både rammer mænd og kvinder. I Danmark er der hver dag to danskere, der rammes af kræft, som skyldes HPV. Efter 10 år med HPV-vaccination kan vi se et stort fald i forekomsten af HPV-infektioner og forstadier til kræft blandt de piger og kvinder, der er HPV-vaccineret. Det glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Det er fantastiske resultater, vi allerede har opnået med HPV-vaccination – for det vil betyde markant færre kræfttilfælde blandt kvinder fremover,” siger Janne Villemoes Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse og fortsætter ”Vi håber, at mange drenge også vil tage imod tilbuddet. Vaccinen beskytter nemlig drengene mod kønsvorter og analkræft.

Artikel fortsætter efter faktaboks

10 resultater på 10 år
 1. 350.767 færdigvaccinerede piger født i 1993-2006
 2. Dermed er vaccinationsdækningen på 72 pct. blandt pigerne født i 1993-2006 og tallet er stigende
 3. Få piger behandles for kønsvorter i 2018. Antallet er det laveste siden 2009, hvor vaccination mod HPV blev indført
 4. Også færre drenge behandles for kønsvorter i 2018, fordi de beskyttes af pigernes vaccination
 5. Rekordmange piger blev HPV-vaccineret i 2018
 6. Et stort videnskabeligt studie viser markant fald i forekomsten af HPV-infektioner blandt de piger og kvinder, der er vaccineret
 7. Samme studie viser også markant fald i forekomsten af svære celleforandringer blandt de piger og kvinder, der er vaccineret
 8. Den 1. september 2019 blev HPV-vaccination også gratis for drenge, der fyldte 12 år den 1. juli 2019 eller derefter
 9. 10 kommuner med en vaccinationsdækning på mere end 80 pct. blandt pigerne i årgang 2004
 10. Der kommer tilbud om gratis HPV-vaccination i skoletiden i Gladsaxe og Københavns kommune

HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og helt op til 80 pct. af alle seksuelt aktive smittes med HPV én eller flere gange i løbet af deres liv. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at både drenge og piger bliver vaccineret mod HPV, når de fylder 12 år, fordi vaccinen virker bedst inden seksuel debut.

Høj vaccinationstilslutning i 10 kommuner
De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der efter en periode med faldende tilslutning til vaccinen, igen er stor fremgang i vaccinationstilslutningen. I dag, 10 år efter at HPV-vaccination blev et tilbud i det danske børnevaccinationsprogram, er tilslutningen oppe på hele 84 pct. blandt pigerne i Odder kommune. Hele 10 kommuner har nået en vaccinationstilslutning på 80 pct. eller højere.

Men der er stadig noget vej endnu for flere af landets kommuner. En række af kommunerne gør derfor en ekstra indsats for at øge tilslutningen til HPV-vaccination. Som et eksempel på dette tilbyder Gladsaxe og Københavns kommune HPV-vaccination i skoletiden til både piger og drenge i 6. klasse. I dag er 74 pct. af pigerne fra årgang 2004 færdigvaccineret i Gladsaxe kommune, mens tallet er 66 pct. i Københavns kommune.

De 10 kommuner med højest tilslutning til HPV-vaccination
 1. Odder (84 pct.)
 2. Allerød (83 pct.)
 3. Egedal (83 pct.)
 4. Struer (82 pct.)
 5. Vallensbæk (81 pct.)
 6. Holstebro (81 pct.)
 7. Roskilde (81 pct.)
 8. Nyborg (80 pct.)
 9. Ringkøbing-Skjern (80 pct.)
 10. Kerteminde (80 pct.)

(Andel færdigvaccinerede piger fra årgang 2004)

Du kan også læse mere om HPV-vaccination på partnerskabets hjemmeside. Partnerskabet består af Lægeforeningen, Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse. 

Stop HPV - bliv vaccineret.

Har du spørgsmål til HPV-vaccination?
Så tag en snak med din læge eller ring gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.

Fakta om HPV-vaccination
 • I Danmark er der hvert år omkring 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan undgås med HPV-vaccination
 • Man kan blive smittet med HPV, første gang man har sex eller anden intim kontakt
 • Kondom forhindrer ikke smitte med HPV, fordi virus kan sidde på huden omkring kønsorganerne
 • HPV er den hyppigste seksuelt overførte virus i Danmark, og lige nu er omkring fire ud af ti unge under 30 år smittet med HPV
 • HPV-vaccination beskytter mod størstedelen af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft samt kræft i skeden og kvinders ydre kønsorganer. Det forventes, at vaccinen også beskytter mod mundsvælgkræft og peniskræft
 • HPV-vaccinen beskytter også mod kønsvorter, som der hvert år er cirka 12.000 danskere, der bliver behandlet for