Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

10-kampen: Husk at tjekke dine modermærker

18-03-2021
Hvert år får 2.500 danskere konstateret modermærkekræft. Ganske få af os tjekker regelmæssigt vores hud, men jo hurtigere modermærkekræft opdages, jo bedre er mulighederne for behandling og overlevelse. Derfor sætter forebyggelseskampagnen ’10-kampen’ fokus på, hvordan vi regelmæssigt sørger for at tjekke vores hud.

Micki Cheng og Theis Nybo sætter denne uge fokus på modermærkekræft og vigtigheden af, at man regelmæssigt ser sin hud efter.

Danmark er et af de lande, der har de højeste forekomster af modermærkekræft i verden, til trods for, at vi ligger så nordligt og har relativt få solskinstimer.


Modermærkekræft rammer ung som gammel

Modermærker ses sjældent hos nyfødte eller små børn. De kommer med alderen. I gennemsnit har et voksent menneske ca. 25 modermærker på kroppen. Nogle mennesker er dog mere udsat for at udvikle modermærker – og dermed modermærkekræft – end andre. Det gælder blandt andet, hvis du har et eller flere af nedenstående karakteristika:

  • Lys hud, der let bliver rød og sjældent brun i solen
  • Fregner
  • Blondt eller rødt hår
  • Blå øjne
  • Over 100 modermærker

2.500 danskere får årligt konstateret modermærkekræft. Modermærkekræft rammer både unge og gamle, mænd og kvinder. Det er derfor relevant for alle at tjekke deres hud. Det er sjældent, man får nye modermærker fra 40-årsalderen, og da de fleste ondartede modermærker opstår som nye, er det ekstra vigtigt at tjekke sine mærker med alderen.

Læs mere om modermærkekræft her


26-årige Theis har prøvet det på egen krop

Fire ud af 10 danskere tjekker aldrig deres hud. Det til trods for, at vi er et solelskende og -dyrkende folkefærd. For at blive klogere på, hvad det vil sige at tjekke sine mærker, mødes Micki Cheng, vært for 10-kampen, med den tidligere modermærkekræftpatient Theis Nybo, på 26 år. Theis ved, hvor vigtigt det er at se sin hud efter.

Tjek din hud
Hudlæger anbefaler, at du tjekker din hud hver 3. måned. Så skriv det i kalenderen, grib et spejl, gå systematisk til værks og få set hele kroppen igennem. Du får brug for, at et familiemedlem eller en ven hjælper dig med at tjekke de svære områder, som f.eks. din hårbund.

Modermærkernes fem faresignaler – fra A til E

Når du skal holde øje med dine modermærker, kan du med fordel bruge huskereglen ABCDE.

A – Asymmetrisk
B – Border (kant)
C – Colour (farve)
D – Diameter
E – Evolving (udvikling)

Du skal kontakte din læge, hvis du har eller får modermærker, der ændrer form, farve eller størrelse.


Sol og solskoldninger er den primære årsag
De primære årsager til modermærkekræft er overdreven soldyrkning, solariebrug og svære solskoldninger, især i barndommen og i ungdommen. Det skyldes, at hudens celler beskadiges af ultraviolet stråling (uv-stråling). Ni ud af 10 tilfælde kan forebygges, hvis vi tænker os om i solen – og benytter de tre solråd: skygge, solhat og solcreme.

Læs mere om solbeskyttelse her