Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

3.700 km på gåben for Kræftens Bekæmpelse

30-05-2017
1. juni starter 69-årige Helge Rude Kristensen en noget usædvanlige vandretur. For nogle år siden udfordrede Helge sin nabo: Hvis du stopper med at ryge, så går jeg fra Nordkap til Give. Naboen har været røgfri siden, og nu skal Helges løfte indfries. Undervejs samler han penge ind til Kræftens Bekæmpelse.

Anne Grethe Trangbæk og Helge Rude Kristensen er kørt til Nordkap sammen, hvor Helge 1. juni vil starte sin vandretur på vej mod Danmark. Turen kom i stand, da Helge lovede sin nabo, at han ville gå fra Nordkap til Give, hvis naboen blev røgfri.

Jeg har et slogan, som lyder: Husk i går. Drøm om i morgen. Men lev i dag. Og når jeg gør noget som det her, så lever jeg. Der er alt for mange, der siger, det gør vi senere.

Helge Rude Kristensen

- Han er fuldkommen vanvittig, jeg har faktisk svært ved at tro på, at han kan klare turen. Men han er ukuelig, og jeg støtter og bakker ham selvfølgelig op, siger Anne Grethe Trangbæk med et stort smil.

Hun er gift med Helge, der om et par dage vil gå hel vejen langs Norges kyst fra Nordkap til Give. En tur på 3.700 km. Selv er Helge dog ikke i tvivl om, at han nok skal klare turen, og han glæder sig tilmed.

- Jeg har et slogan, som lyder: Husk i går. Drøm om i morgen. Men lev i dag. Og når jeg gør noget som det her, så lever jeg. Der er alt for mange, der siger, det gør vi senere. Men sådan kan jeg ikke leve, for pludselig en dag, så er vi her ikke længere. Jeg er snart 70, og jeg har travlt med at nå alle de ting, jeg gerne vil, siger Helge og fortsætter:

- Jeg tror, det bliver fantastisk. Alt det jeg kommer til at se, og alt det jeg kan gå og tænke på en helt dag uden afbrydelser. Jeg glæder mig til det simple liv. Jeg kan godt lide at undvære ting en gang imellem, så lærer man at værdsætte det, man har. Og så går jeg jo både mod og for noget godt – jeg går mod Danmark, og hver dag går jeg mod god mad og en god nats søvn, og så går jeg for Kræftens Bekæmpelse. Det betyder rigtig meget.

Sammen med deres tre sønner, har Helge og Anne Grethe rejst rundt i 70 forskellige lande. Her fra deres første tur, hvor de kørte 50.000 km gemmen Europa, Tyrkiet og Nordafrika.

Familie på farten

Helge og Anne Grethe er ikke helt uerfarne med særlige rejser. Nogle kender dem måske som ’Familie på farten’. Siden 1986 har parret sammen med deres tre sønner rejst verden rundt i en autocamper. De har besøgt mere end 70 forskellige lande, og på deres første tur kørte de 50.000 km gennem Europa, Tyrkiet og Nordafrika. På det tidspunkt var deres børn kun et, seks og otte år gamle.

Denne tur bliver er dog noget anderledes. Anne Grethe og Helge er sammen kørt til Nordkap, men Anne Grethe lader Helge om at gå. Når han om morgenen tager afsted, kører hun frem til dagens endemål. Her står hun så klar med mad og en seng, når Helge kommer frem, så han kan være frisk til næste dags tur.

- Det bliver selvfølgelig lidt specielt for mig. Vi plejer jo at være sammen, når vi rejser, men denne gang er vi hver for sig i løbet af dagen, og så må vi snakke sammen og dele vores oplevelser, når vi mødes om aftenen – hvis ellers Helge har kræfterne til det, siger Anne Grethe.

Du kan følge Helge og Anne Grethe på deres hjemmeside

Følg Helge og Anne Grethe på deres Facebook side

Jeppe Noppenau (TV) er uhelbredeligt syg af kræft. Han vil gå sammen med Helge, de to første dage af turen fra Nordkap til Give.

Uhelbredeligt syge Jeppe går med

Helge bliver dog ikke alene hele tiden. De to første dage får han følgeskab af Jeppe Noppenau. Jeppe er 36 år. For tre år siden fik han konstateret tarmkræft. I starten så det positivt ud, han fik opereret alle kræftceller ud og fik derefter kemoterapi. Men ved en kontrolscanning i efteråret sidste år, viste det sig, at kræften var kommet igen og havde spredt sig til både lunger, ribben og lårbensknogle. Så nu er Jeppe uhelbredeligt syg og igen i behandling med kemoterapi.

- Det var noget af et chok, og det føltes helt vildt unfair. Men jeg har lært at acceptere min situation. Det var fandens svært, men det er nu en gang det lod, jeg har trukket. Man kan sige, at livet har lært mig at fokusere på det positive, siger Jeppe.

Jeg satte det her fixpunkt ude i horisonten, da det så allermest sort ud. Jeg troede faktisk ikke, at jeg ville nå det, men nu er jeg her, og det bliver så fedt. Helge går en tur, der kunne være min drømmetur – nu kommer jeg til at starte den sammen med ham, det bliver stort.

Jeppe Noppenau

Han fortæller, at han altid har drømt om at gøre et eller andet helt særligt – noget, ingen andre har gjort før. Og da han hørte om Helges tur blev han vildt begejstret. Jeppes far og Helge er gamle soldaterkammerater, og da Jeppes far kontaktede Helge for at høre, om Jeppe måtte komme med på en del af turen, sagde Helge straks ja. Så nu er Jeppe på vej til Nordkap sammen med sin forældre, hvor han planlægger at gå med de to første dage.

- Jeg håber, at jeg kan gå 15 km om dagen. Det er mit mål, men jeg aner ikke om jeg kan klare det, fortæller han.

- Nogen synes måske, at det er tosset at køre 3.000 km. for at gå 15 km i to dage, men de ved ikke, hvad der brænder i mig – det er en meget stærk vilje. Jeg satte det her fixpunkt ude i horisonten, da det så allermest sort ud. Jeg troede faktisk ikke, at jeg ville nå det, men nu er jeg her, og det bliver så fedt. Helge går en tur, der kunne være min drømmetur – nu kommer jeg til at starte den sammen med ham, det bliver stort.

Helge glæder sig til at få følgeskab, og han beundrer Jeppe for hans overskud.

- Jeg er meget glad for at kunne være med til at give Jeppe den her oplevelse. Jeg tror jo på, at når man sætter sig nogle mål, så lever man længere, siger Helge.

Har fået hjælp fra Kræftens Bekæmpelse

Indsamlingen til Kræftens Bekæmpelse betyder også meget for Jeppe. Hans familie har fået stor hjælp fra Kræftens Bekæmpelse, og Jeppe har selv brugt den gratis telefonrådgivning, Kræftlinjen.

- Jeg har ringet et par gange, når jeg har været virkelig langt nede. Det var rart at tale med en venlig sjæl. En der er udenforstående og ikke følelsesmæssigt involveret. Det er en ufattelig stor hjælp at have, så jeg er glad for at være med til at kunne give noget tilbage, fortæller Jeppe.

Foreløbig er der kommet over 50.000 kr. ind på indsamlingen, hvilket er halvvejs mod det mål på 100.000 kr. som Helge har sat.

Går 50 km om dagen

Helge og Jeppe starter turen den 1. juni. Helge regner med at gå 50 km dagen og forventer at være tilbage i familiens hjem i Vorslunde i Give i midten af august.

- De kloge siger, at jeg ikke kan klare det. De siger, at en gammel mand som mig ikke kan gå så mange km i så mange dage i træk. Men jeg siger, at hvis man vil det nok, så kan man. Og jeg vil virkelig det her, siger en optimistisk Helge.

Støt indsamlingen til Kræftens Bekæmpelse