Gå til sygdomsliste

Støt kræftsagen

Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.

Apoteker i hele landet sætter fokus på at få flere drenge og piger HPV-vaccineret

25-08-2021
Kræftens Bekæmpelse og apoteker landet over går endnu en gang sammen i arbejdet om at oplyse forældre om muligheden for at beskytte børn mod kræft med HPV-vaccination. For selvom tilslutningen er høj hos både piger og drenge, er vi stadig ikke i mål – og særligt drengene halter lidt bagefter.
I uge 35 sætter landets apoteker sammen med Kræftens Bekæmpelse fokus på at oplyse forældre om HPV-vaccine

Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at tilslutningen til første stik af HPV-vaccination er 89 % for piger og 87 % for drenge på 12-13 år. Sundhedsstyrelsens og Kræftens Bekæmpelses mål er, at 95 % får første stik og 90 % bliver færdigvaccineret.

”Ved at sætte fokus på HPV-vaccination på landets apoteker håber vi, at mange forældre og andre besøgende får en god snak – og at det kan bidrage til et informeret valg om HPV-vaccination af deres børns. Det er vigtigt, så vi kan forebygge kræft som skyldes HPV”, siger Janne Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse

Store kommunale forskelle i tilslutningen

Drengene har fået tilbudt HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2019, og det er blevet taget rigtig godt imod. I hele landet er tilslutningen høj – om end ikke helt på niveau med pigerne. Og der er store kommunale forskelle. Mens kun 76 % af de 12-13-årige drenge på Langeland har fået første stik og 78 % i Vordingborg, har hele 93 % fået første stik i Vallensbæk og Kerteminde. Kræftens Bekæmpelse håber, at indsatser i kommuner med lav tilslutning kan bidrage til at mindske disse skævheder i tilslutningen.

Kommuner med højest og lavest tilslutning til HPV-vaccination

(andelen, der har fået første stik) blandt 12-13-årige drenge

Laveste tilslutning % Største tilslutning %
Langeland 76% Kerteminde 93%
Vordingborg 78% Vallensbæk 93%
Lolland 80% Favrskov 92%
Høje Tåstrup + Ishøj 81% Hjørring 92%

Få en snak om HPV-vaccination på dit lokale apotek

Det er tredje år i træk, at samarbejdet mellem Kræftens Bekæmpelse og lokale apoteker løber af stablen i uge 35, og mere end 60 apoteker landet over bakker op om initiativet.

”Vi er glade for at samarbejde med apotekerne, fordi det er et godt sted at møde forældre til en snak om HPV-vaccination. Det er vigtigt, at forældrene er opmærksomme på tilbuddet om HPV-vaccination, og ved at vaccinen kan beskytte både piger og drenge mod kræft.”, siger Janne Bigaard.

En rundspørge fra marts foretaget af DMA Research for Kræftens Bekæmpelse viser, at over halvdelen af drengeforældrene savner viden om, hvad HPV-vaccination beskytter imod. Mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun 7 ud af 10, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun 4 ud af 10 ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter.

HPV-vaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet, og tilbydes piger og drenge, når de fylder 12 år. Man skal bestille tid hos sin læge, hvis man vil vaccineres.

Se hvem der kan få den gratis HPV-vaccination her:

www.stophpv.dk/vaccineberegner

Fakta om HPV-vaccination

  • Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år.
  • Hver dag får 2 danskere kræft, som skyldes HPV.
  • HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt, og som kan give kræft og kønsvorter.
  • HPV-vaccination beskytter mod op til 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.

Hvis man får HPV-vaccinen, inden man fylder 15 år, gives to stik. Ellers skal man have tre.

Læs mere på www.stophpv.dk

Deltag i online informationsmøde den 31. august

Tirsdag d. 31. august kl. 19 til 19.35 afholder Kræftens Bekæmpelse online informationsmøde om HPV-vaccination. Mødet er særligt henvendt til forældre, der vil vide mere om HPV-vaccination til deres 12-årige børn. Alle kan deltage ved at følge dette link:

https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/hpv-vaccination-infomøde

Har du yderligere spørgsmål til HPV-vaccination?

Så tag en snak med din læge eller ring gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.