Kun 3 pct. af vores indtægter
kommer fra det offentlige.
Dit bidrag er afgørende.
Nye tal fra Statens Serum Institut viser, at tilslutningen til første stik af HPV-vaccination er 89 % for piger og 87 % for drenge på 12-13 år. Sundhedsstyrelsens og Kræftens Bekæmpelses mål er, at 95 % får første stik og 90 % bliver færdigvaccineret.
”Ved at sætte fokus på HPV-vaccination på landets apoteker håber vi, at mange forældre og andre besøgende får en god snak – og at det kan bidrage til et informeret valg om HPV-vaccination af deres børns. Det er vigtigt, så vi kan forebygge kræft som skyldes HPV”, siger Janne Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse
Store kommunale forskelle i tilslutningen
Drengene har fået tilbudt HPV-vaccination som en del af børnevaccinationsprogrammet siden 2019, og det er blevet taget rigtig godt imod. I hele landet er tilslutningen høj – om end ikke helt på niveau med pigerne. Og der er store kommunale forskelle. Mens kun 76 % af de 12-13-årige drenge på Langeland har fået første stik og 78 % i Vordingborg, har hele 93 % fået første stik i Vallensbæk og Kerteminde. Kræftens Bekæmpelse håber, at indsatser i kommuner med lav tilslutning kan bidrage til at mindske disse skævheder i tilslutningen.
Kommuner med højest og lavest tilslutning til HPV-vaccination (andelen, der har fået første stik) blandt 12-13-årige drenge |
Laveste tilslutning % | Største tilslutning % |
Langeland 76% | Kerteminde 93% |
Vordingborg 78% | Vallensbæk 93% |
Lolland 80% | Favrskov 92% |
Høje Tåstrup + Ishøj 81% | Hjørring 92% |
Få en snak om HPV-vaccination på dit lokale apotek
Det er tredje år i træk, at samarbejdet mellem Kræftens Bekæmpelse og lokale apoteker løber af stablen i uge 35, og mere end 60 apoteker landet over bakker op om initiativet.
”Vi er glade for at samarbejde med apotekerne, fordi det er et godt sted at møde forældre til en snak om HPV-vaccination. Det er vigtigt, at forældrene er opmærksomme på tilbuddet om HPV-vaccination, og ved at vaccinen kan beskytte både piger og drenge mod kræft.”, siger Janne Bigaard.
En rundspørge fra marts foretaget af DMA Research for Kræftens Bekæmpelse viser, at over halvdelen af drengeforældrene savner viden om, hvad HPV-vaccination beskytter imod. Mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun 7 ud af 10, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun 4 ud af 10 ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter.
HPV-vaccination er en del af børnevaccinationsprogrammet, og tilbydes piger og drenge, når de fylder 12 år. Man skal bestille tid hos sin læge, hvis man vil vaccineres.
Se hvem der kan få den gratis HPV-vaccination her:
Fakta om HPV-vaccination
Hvis man får HPV-vaccinen, inden man fylder 15 år, gives to stik. Ellers skal man have tre. Læs mere på www.stophpv.dk |
Deltag i online informationsmøde den 31. august
Tirsdag d. 31. august kl. 19 til 19.35 afholder Kræftens Bekæmpelse online informationsmøde om HPV-vaccination. Mødet er særligt henvendt til forældre, der vil vide mere om HPV-vaccination til deres 12-årige børn. Alle kan deltage ved at følge dette link:
https://teams.microsoft.com/l/meetup-join/hpv-vaccination-infomøde
Har du yderligere spørgsmål til HPV-vaccination?
Så tag en snak med din læge eller ring gratis til Kræftens Bekæmpelses HPV-linje på 80 40 10 00 mandag til torsdag kl. 9-21.
Sidst ændret: 25.08.2021
Af Louise Hougaard Loft
Strandboulevarden 49
2100 København Ø
Tlf.: 35 25 75 00
E-mail: info@cancer.dk
CVR: 55629013
EAN numre
Kontakt
Privatlivspolitik
Henvendelser om indsigt i
og sletning af persondata:
Indsigt i persondata
Sletning af persondata
Klager over brug af persondata:
E-mail: dpo@cancer.dk
Professionel og gratis rådgivning
Tlf.: 80 30 10 30
Hverdage kl. 9 - 21
Lør. - søn. kl. 12 - 17